Результати епідеміологічного розслідування та позапланового інспектування закладу громадського харчування – кафе «Смачні традиції» в обласному центрі в комплексі з даними лабораторних досліджень, виявили ряд порушень чинного законодавства.
Про це Новинам Кіровоградщини повідомили в Держпродспоживслужбі.
Серед порушень – перехрещення потоків у технологічних процесах приготування їжі (перехресне забруднення); недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів; відсутність контрольних термометрів у холодильному обладнанні, що не дало змогу контролювати необхідний температурний режим зберігання сировини та готової продукції; відсутнє маркування розробного та прибирального інвентарю; до роботи допущені працівники без медичних оглядів; порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв.
При дослідженні на патогенну і умовно-патогенну мікрофлору змивів з технологічного обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу персоналу виявлено відхилення (виділено бактерію групи кишкової палички); у трьох працівників виділено золотистий стафілокок; у 2 готових стравах виявлено їх загальне бактеріальне забруднення та виділена Salmonella enteritidis.
Призупинення роботи закладу з 22 жовтня поточного року дозволило запобігти подальшому поширенню інфекції, а керівництву кафе усунути виявлені порушення.
За цей період у закладі провели генеральне прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів; утилізовані харчові продукти та сировина, що залишались у закладі після його закриття; відсторонили від роботи осіб, які не пройшли медичний огляд та у яких виявлено золотистий стафілокок, усунені всі інші порушення. Результати досліджень повторних контрольних змивів не виявили наявність збудників інфекцій.
2 листопада заклад громадського харчування – кафе «Смачні традиції» ще залишається закритим. На керівника закладу накладено штраф за порушення вимог чинного законодавства в розмірі 22 338 грн. Після усунення всіх порушень заклад може відновити свою роботу.