Спеціалісти Кропивницького міського управління Держпродспоживслужби в області продовжують здійснювати планові перевірки закладів громадського харчування, що займаються виготовленням та реалізацією шаурми.
Про це повідомляється на сайті ГУ Держпродспоживспілки в області.
В ході перевірок двох таких потужностей фізичної особи-підприємця фахівці виявили низку порушень вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів.
Зокрема встановили, що соуси, сосиски, смажена картопля, нарізані овочі, які є інгредієнтами для приготування шаурми, зберігаються на вітрині у відкритих лотках під прямим попаданням сонячних променів та пилу від проїжджої частини.
У вітрині, в якій зберігаються продукти, температура повітря на момент перевірки становила +24°С.
В холодильному обладнанні засоби вимірювання температури відсутні, що унеможливлює контроль за температурним режимом.
Також у холодильнику разом з сирими зберігаються готові харчові продукти у відкритих пластикових відрах.
Обладнання та інвентар, які контактують з продуктами (тертки, дошки для нарізання) зберігаються в брудній картонній коробці.
Харчові відходи – залишки смаженого мяса, капусти, смаженої картоплі з нічної зміни – зберігаються у відкритих пластикових відрах під столом, на якому готують шаурму.
Порушення, виявлені під час перевірки, можуть створювати ризик розмноження у харчових продуктах патогенних мікроорганізмів та формування токсинів, а отже, становити небезпеку для здоров’я та життя людини.
Підприємця оштрафували на 25 038 грн, а роботу одного з закладів тимчасово припинили до усунення виявлених порушень.