У Кропивницькому дині та кавуни перевірили на вміст нітратів

Нітрати виявили, перевищення допустимої норми немає — такі результати перевірки новоотриманої партії кавунів та динь у Кропивницькому на ринку «Колгоспний».

Про це розповів завідувач лабораторії Костянтин Приходько, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

З його слів, у липні на цьому ринку через перевищений вміст нітратів не допустили до продажу 75 кілограмів динь, кавунів з перевищенням цьогоріч не було.

З новоотриманої партії працівниця лабораторії ринку Наталія Красножон взяла зразки для аналізу. Спочатку перевіряє кавуни. Для перевірки потрібно 10 мілілітрів продукту.

«Результат – 14,4 міліграмів на кілограм, при нормі 60 міліграмів на кілограм. Це нормально. Кавуни — це не проблема з нітратами. Дині – це зона ризику».

Далі перевіряє на нітрати диню:

«Наш результат – 28,5 міліграмів на кілограм. При нормі 90 міліграм на кілограм. Отже, дині добрі, можна їсти».

Завідувач лабораторії ринку каже: минулого місяця двічі не допускали до продажу дині. Були такі, в яких вміст нітратів був 161 міліграм на кілограм при нормі 90.

Висновок з результатами аналізів віддають продавчині. Жінка говорить, показати експертний висновок просить кожен другий покупець:

«Це такий товар – диня, кавун, що люди бояться. Може вони вчора з’їли рибу, а сьогодні прийшли і сказали мені, що отруїлися динею. А так, в мене є документ, що товар якісний».

Чим небезпечні нітрати, розповіла речниця Держпродспоживслужби Наталія Шевченко:

«Якщо за один раз людина прийняла високу дозу нітрату разом з харчовим продуктом або з водою, то виникає гостре нітратне отруєння з такими симптомами: синюшність тіла, запаморочення, сильні головні болі, зниження артеріального тиску. Якщо говорити про поступове накопичення в організмі низьких доз нітратів, воно є більш небезпечним, виникають на цьому фоні захворювання внутрішніх органів, печінки та нирок. Може спричиняти алергічні реакції, і, найголовніше, це захворювання метоглобонемія – так зване, кисневе голодування».

Каже: таке захворювання небезпечне для дітей віком до трьох років.

З початку цього року на ринках області не допустили до продажу 111 кілограмів фруктів та ягід через перевищення вмісту нітратів.

Вас також може зацікавити