В області більшість закладів освіти є доступними для дітей з інвалідністю

Питання забезпечення закладів освіти елементами доступності у новому навчальному році розглянули на засіданні обласного профільного комітету під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Як повідомила заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Лідія Шатна, на території області працюють 444 заклади дошкільної освіти та навчально-виховні комплекси, 323 заклади загальної середньої освіти, 21 заклад професійно-технічної освіти та 79 закладів позашкільної освіти. Більшість закладів освіти області є доступними для осіб з інвалідністю.

У закладах дошкільної освіти пандусами оснащено 163 приміщення, обладнано кнопками виклику 230 та мають вільний доступ 124 приміщення. Пандусами оснащено 290 приміщень закладів загальної середньої освіти області, 31 приміщення має вільний доступ, 301 приміщення обладнано кнопками виклику, потрібно обладнати ще 40 пандусів. У закладах позашкільної освіти пандусами обладнано 24 приміщення, кнопками виклику — 24 та мають вільний доступ 11 приміщень. У закладах професійно-технічної освіти обладнано пандусами 13 будівель, кнопками виклику — 8 та мають вільний доступ 5 будівель, потрібно обладнати ще 7 пандусів.

Посадовець повідомила, що для дітей з порушенням опорно-рухового апарату в 10 закладах загальної середньої освіти області обладнані внутрішні туалетні кімнати. У 2019 році з державного бюджету виділена субвенція у розмірі 7469,7 тис.грн на забезпечення належними санітарно-гігієнічними умовами у приміщеннях закладів загальної середньої освіти, у тому числі на обладнання кабінок для дітей з інвалідністю.

За інформацією Лідії Шатної, робота з впровадження інклюзивної освіти в області розпочалася з 2011 року. За останні роки спостерігається динаміка збільшення кількості дітей, які навчаються інклюзивно. Так, у 2016—2017 навчальному році таких учнів було 278, а в 2018—2019 навчальному році – уже 632. У жовтні 2017 року на Кіровоградщині розпочато роботу зі створення інклюзивно-ресурсних центрів. На сьогодні в області створено 24 ІРЦ: 5 – у містах обласного значення, 15 – у районах, 4 – в об’єднаних територіальних громадах. У перспективі планується створення ще 3 таких центрів.

Заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА також зазначила, що в області працює два спеціальних шкільних автобуса, у яких обладнано місця для дітей з інвалідністю – у містах Новоукраїнка та Кропивницький.