Андрій Назаренко. 100 днів роботи

100 днів із моменту призначення Андрія Назаренка очільником Кіровоградщини минуло 4 грудня. Він перший за багато років голова облдержадміністрації, якого президент України приїхав у регіон представити особисто. За три з лишком місяці Андрій Назаренко заявив про себе як виваженого управлінця, менеджера і стратега. Він одразу озвучив свої головні принципи на посаді. Їх і дотримується. Про політику голова ОДА говорить обережно. Пояснює, його завдання працювати над розвитком регіону. А політичними процесами нехай займаються партійні функціонери.

Принцип перший: Довіра!

Андрій Назаренко переконаний, влада повинна бути відкритою і публічною. Жителі Кіровоградщини мають знати про рішення, які приймає голова ОДА і його команда, про кандидатури, яких призначає на посади, про плани і стратегічні маркери.

Саме тому спочатку відкрив журналістам доступ до нарад в облдержадміністрації, а наступним кроком відновив співпрацю і з районними медіа.

«Попередній голова ОДА не вважав за потрібне спілкуватися з районними журналістами. Майже рік не було співпраці з обласною владою. Приємно, що ви відновлюєте втрачений діалог», – говорили редактори районок під час зустрічі з очільником Кіровоградщини у вересні.

«Публічність, відкритість, довіра – це важливі складові моєї роботи. І я дякую журналістам, які з одного боку будуть отим містком між владою і жителями області, а з іншого – контролюватимуть наші рішення і дії», – зауважив голова облдержадміністрації Андрій Назаренко.

За три місяці роботи керівникові регіону вдалося побудувати діалог із аграріями, бізнесом, громадськими активістами й АТОвцями.

«З учасниками бойових дій на сході ми домовилися, що в моїй команді буде радник із питань АТОвців. Бійці самостійно визначили кандидатуру Валерія Вєхтєва – шановану людину, ветерана, який має високий кредит довіри серед побратимів. Зараз мій радник уже формує координаційну раду з питань ветеранів АТО/ООС при облдержадміністрації», – повідомив Андрій Назаренко.

Сьогодні очільник Кіровоградщини вибудовує співпрацю з новообраними головами об’єднаних громад. Має намір особисто познайомитися з усіма 49 керівниками ОТГ. Андрій Назаренко вже провів зустріч із головами громад Голованівського, Новоукраїнського й Олександрійського районів.

«У нових умовах, коли замість 21 району область матиме 4, коли наші території функціонуватимуть по-новому, коли матимуть більше обов’язків, підтримка обласної адміністрації, взаємодія, довіра – дуже важливі. Саме тому за кожним районом я закріпив свого заступника. Куратором Голованівського району є Сергій Поліщук, Новоукраїнського – Сергій Шеремет, Кропивницького – Світлана Лобанова, Олександрійського – Валерій Жалдак», – зазначив голова ОДА.

Принцип другий: Розкрити потенціал!

«Кіровоградщина – в усіх сенсах регіон, який має високий потенціал. Це талановиті й працьовиті люди, це щедра земля, це корисні копалини. І своїм завданням я бачу показати весь комплекс на найвищому державному рівні, щоб залучити в область інвестиції. Якщо тут будуть відкриватися нові підприємства, це означає, що створюватимуться робочі місця, оживатимуть наші села, селища і міста», – наголосив Андрій Назаренко.

Це робота, зрозуміло, довготривала і вона є складовою різних програм. У тому числі антикризового плану, який команда голови облдержадміністрації актуалізувала разом із бізнесом і громадськістю. В умовах коронакризи заходи з підтримки приватного сектору – актуальні як ніколи.

За свої перші 100 днів очільник Кіровоградщини провів більше півтисячі зустрічей із міністрами і високопосадовцями Кабінету Міністрів та Офісу Президента, народними депутатами, в тому числі мажоритарниками від області, лідерами громадської думки, представниками компаній, інвесторами й фахівцями галузей.

«Кожен, із ким ми проводили переговори, фактично став лобістом Кіровоградщини. Це різні люди, відповідальні за різні сфери. Але всіх зрештою об’єднала спільна мета – це розвиток області. Наприклад, із віце-прем’єр-міністром України – міністром із питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським ми обговорили створення інноваційного титанового кластеру в регіоні. Це унікальний новітній проект, який дасть значний поштовх Кіровоградщині», – переконаний Андрій Назаренко.

Втім реалізацію багатьох ініціатив сьогодні стримує пандемія. Фактично, фінансові ресурси, які раніше планувалося скерувати на інші об’єкти, зараз використовуються для підсилення медичної галузі.

«Сьогодні ми будуємо шість приймальних відділень у лікарнях області в рамках програми президента «Велике будівництво», ми залучаємо державні кошти і гроші обласного бюджету на придбання медичного обладнання. Ми будуємо кисневі станції у наших госпітальних базах, щоб мати можливість самостійно виробляти кисень для тяжких хворих із пневмоніями і коронавірусом. Кіровоградщина отримає понад 700 кисневих концентраторів, ще придбаємо ШВЛи для порятунку наших пацієнтів. Життя людей – це найважливіше», – підкреслив голова ОДА і додав, що коштом обласного бюджету та за підтримки меценатів вдалося застрахувати працівників медзакладів, які лікують хворих на ковід. Крім того, в обласній лікарні запрацювала нова ПЛР-лаботаторія, що дозволяє збільшити діагностичні потужності. Готова до роботи аналогічна і на базі Держпродспоживслужби Кіровоградщини.

Також за програмою «Велике будівництво» нині завершуються роботи на освітніх об’єктах у Новій Празі, Олександрівці та Голованівську. Плюс в області на фінішну пряму вийшли ремонти доріг – 76 об’єктів і понад 135 кілометрів відновлених місцевих шляхів і ще близько сотні кілометрів трас регіонального і державного значення.

Принцип третій: Генерація гордості за рідний край!

«Як уже говорив, в області я людина не нова. Дев’ять років тому тут, зокрема, працював начальником регіональної служби охорони і реставрації пам’яток містобудування та архітектури. І ось можна сказати, з того часу я закохався у Кіровоградщину. Тут багато мальовничих місць, тут є історичні локації, якими ми гордимося і про які має знати вся Україна. Одна така – це урочище Чорний Ворон», – вважає Андрій Назаренко.

Нині поблизу села Розумівка Олександрівського району триває робота над створенням заповідника.

Водночас й інші туристичні місця Кіровоградщини потребують зараз посиленої промоції. Очільник області особисто долучився до проекту #МандруйКіровоградщиною.

Втім, Андрій Назаренко переконаний, регіон має чимало й інших приводів для гордості. Каже, це наші талановиті й розумні школярі, вихованці Малої академії наук, це наші спортсмени, це діячі культури…

«Завдання влади створювати умови для розвитку. Мрію, що попри всі виклики і непростий час, нам вдасться побудувати в Кропивницькому мультиплекс на місці руїн так званого колізею. Щоб нарешті цей об’єкт із небезпечного для життя перетворився на такий, де кожна дитина і навіть дорослий зможуть реалізувати свої здібності», – розповів очільник Кіровоградщини.

Напередодні новорічних свят Андрій Назаренко насамперед бажає жителям області – здоров’я.

«2020-й став роком важких викликів і втрат. Нехай негаразди, пандемія, карантин і всі турботи залишаться у минулому. Бажаю, щоб новий 2021 рік став періодом надії, щоб він приніс у родини жителів Кіровоградщини і всієї України щастя, добробут і здійснення мрій!», – підсумував голова обласної державної адміністрації.

Вас також може зацікавити