Житель Кіровоградщини врятував школяра, який провалився під лід

Житель Новоукраїнки Кіровоградської області Ярослав Мікрут врятував з води школяра, який провалився під кригу.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Ілля Головацький разом з меншим братом пішли погуляти на дитячий майданчик. Щоб скоротити шлях, хлопці вирішили піти по кризі через місцевий ставок. За 20 метрів від берега лід провалився і дев'ятикласник почав тонути. Його менший брат вибрався з води та побіг до бабусі.

Ярослав Мікрут працює на місцевому кар'єрі. Каже, коли стався інцидент, саме повертався з роботи. Біля магазину, неподалік свого дому, чекав дружину:

«В цей час мені зателефонував однокласник мого сина і попросив терміново прибігти до ставка, бо там під лід провалився школяр. Я був за триста метрів від води, хутко почав бігти. По дорозі побачив у дворі в людей драбину і забрав її. Подумав, що може дитина недалеко від берега, буду з її допомогою витягати його».

За словами чоловіка, на березі він роздягнувся, щоб мокрий одяг не тягнув його на дно:

«Я не знав, яка там глибина, тому ухвалив таке рішення. Зайшов у воду і почав ламати перед собою лід, дістався до хлопця, він мене спитав: „Ви мене врятуєте?“, витягнув його на берег. В цей час моя дружина прибігла з дому з покривалом. Ми роздягнули дитину до спідньої білизни, закутали та подзвонили бабусі, вона принесла речі та забрала його додому».

Ярослав Мікрут говорить: Ілля Головацький провалився у воду разом зі своїм меншим братом, який зміг самостійно вибратися з води. Він пішов до бабусі, але про цей випадок їй нічого не розказав.

Під час порятунку дитини чоловік не травмувався, наступного дня вийшов на роботу:

«Лід був товщиною два-три сантиметри, тому на тілі є невеликі подряпини, але зі мною все гаразд».

Завідувачка філії № 3 Новоукраїнського ліцею №6 Жанна Пінчук каже: Ілля Головацький навчається дев'ятому класі. Нині він у школу не ходить, у лікарню його не госпіталізовували. Дитина спокійна, не конфліктна, товаришує з однокласниками, постійно відвідує школу та завжди готовий до уроків:

«Ми постійно розповідаємо учням, як потрібно поводити себе під час надзвичайних ситуацій. Після цього випадку на ставку ми знову провели школярам інструктаж аби у майбутньому убезпечити подібні випадки».

Показники термометра тримаються на плюсових відмітках, каже речниця служби з надзвичайних ситуацій в областi Оксана Мачак:

«Крига на водоймах на перший погляд здається ще доволі міцною і у рибалок не зникла спокуса посидіти з вудкою біля лунки, а у дітей – влаштувати ковзанку. Тим більше, що температура повітря досить комфортна для тривалого перебування на свіжому повітрі. Але лід стає слабким та крихким. Без шуму й тріску, він може раптово провалитися під ногами. Особливо небезпечні прибережні ділянки, пронизані стеблами очерету».