У Новоукраїнській лікарні два тижні відсутнє водопостачання

У міській лікарні Новоукраїнки Кіровоградської області немає водопостачання – більше двох тижнів тому у свердловині зникла вода.

Цю інформацію підтвердив голова громади Олександр Корінний, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

За його словами, нині з'ясовують чому це сталось. Олександр Корінний говорить: за паспортом глибина свердловини 135 метрів, насос подавав у лікарню воду з 80-метрової глибини:

«Очевидно, що вона добряче забита і замулена, бо її ніхто і ніколи не чистив. Ну і можуть бути ще й інші причини: можливо хтось з людей, які мешкають неподалік, пробурили свердловину і вода перейшла до них, можливо спустили ставок. Наразі ми не знаємо причину».

Щоб вирішити питання пов'язане з водопостачанням, 3 лютого в Новоукраїнці організували позачергове засідання сесії. Депутати проголосували за виділення 50 тисяч на очищення існуючої свердловини та 150 тисяч гривень на проєктування нової:

«Наразі важливо швидко провести тендерні процедури та виділити гроші. Виконувати роботи будуть працівники з Житомира. Якщо вони опустять камеру і скажуть, що на глибині 35-52 метри її можна почистити, то звісно будемо відновлювати стару свердловину. Але незалежно від цього спроєктуємо і нову».

Голова громади говорить: крім цього хочуть замінити водонапірну вежу:

"Метал цієї вежі можна просто пробити пальцем, воно все гниле і розбите. Натомість ми хочемо закопати в землю спеціальний бак з питного пластику та підключити до нього невеличкий насос, зі свердловини вода подаватиметься в бак і звідти у лікарню. Тому що в нас зараз яка ситуація: накачали воду у вежу і якщо до п'ятого поверху лікарні вона ледве доходить, то на першому поверсі від сильного напору крани вириває, а це зайві витрати. На сьогодні ми фактично відновлюємо систему водопостачання лікарні «з нуля».

Бурильні роботи нової свердловини розпочнуться 7-8 лютого. Виконати роботи працівники мають за три дні. Стару свердловину планують залишити, як резервну:

«Щоб вона не замулювалась, використовуватимемо її для своїх внутрішніх потреб. А у випадку, якщо в лікарні згорить насос, то у нас буде запасна свердловина».

Олександр Корінний говорить: працівники з Житомира мали приступити до роботи ще десять днів тому:

«То вони закінчували об’єкт в Олександрії, то потім у працівників діагностували коронавірус. Роботи з розчистки існуючої свердловини можна виконати за добу. Гроші, все є, лише немає охочих виконати ці роботи. Якщо нічого не зміниться, то до кінця цього тижня будемо мати в лікарні воду».

Головний лікар Новоукраїнської лікарні Віталій Запорожець розповів Суспільному, що нині воду у лікарню підвозять:

«Воду нам постачає як місцеве комунальне підприємство, так і своїм водовозом підвозимо. Наразі у лікарні працює вулична вбиральня, ми надаємо пацієнтам усі пакети медичних послуг, все працює. Востаннє вода зникала у свердловині сім років тому».