Пліснява, тріщини, іржа: як лікують пацієнтів у дитячій обласній лікарні

Пліснява та тріщини на стінах — у палату з такими умовами в обласній дитячій лікарні потрапила кропивничанка Наталія Криволап з сином.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Лікуються в інфекційному відділенні. Жінка зняла відео та показала журналістам. Суспільне дізнавалось, які там умови і коли планують ремонт.

Син та дружина Олександра Криволапи перебувають в інфекційному відділенні третій день:

«Дружина, коли потрапила в лікарню звернулась до лікарів, щоб їм змінили палату, через неприпустимі умови. Їй відповіли, що інших немає. В подальшому, коли вони випишуться з лікарні, будемо писати скаргу на умови. Дуже давно ми з дитиною вже лежали в цьому відділенні, я хочу сказати, що тут стало тільки гірше».

У палаті Наталія Криволап з сином були пів дня:

«Як може дитина з інфекційним захворюванням потрапити в палату в якій пліснява, вода, іржаві батареї, ліжка в поганому стані. Мені сказали, що коли звільниться палата, в якій кращі умови, тоді переведуть. Я так зрозуміла, що її використовують не часто, лише для дітей, які тільки поступили у відділення».

Лікарка-педіатр Тетяна Діхтяренко говорить: тривалий час перебування дитини в кімнаті з пліснявою сприяє різним захворюванням. Одним з найтяжчих – є бронхіальна астма.

«Грибки можуть викликати алергічні захворювання, подразнення слизової оболонки верхніх дихальних шляхів. Це призводить до зниження імунітету, що у свою чергу спричиняє інші інфекційні захворювання».

Медична директорка лікарні Світлана Правда пояснила, з 16 палат – п’ять закриті на карантин, бо в лікарні були діти, які контактували з хворими на коронавірус. Тому на деякий час пацієнтів помістили в цю палату. Говорить, востаннє ремонт у відділенні робили десять років тому:

«В інфекційному відділенні на даний час не вистачає ліжок. Ця палата потребує капітального ремонту і ми намагаємося туди не госпіталізовувати дітей. У 2018 році капітально відремонтували перший і другий корпуси. Грошей на третій не вистачило».

В інфекційному відділенні – 16 палат на 60 місць. Нині тут лікуються 27 пацієнтів.

«Наразі питання ремонту інфекційного відділення генеральний директор лікарні обговорює з начальником департаменту охорони здоров'я області, – говорить Світлана Правда. – Можливо з наступного року ми закриємо цей корпус і реконструюємо його. Бо косметичний ремонт вже не допомагає».

Заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Наталія Горбенко розповіла, що нині розробляється кошторисна документація. Конкретних цифр не назвала.

За словами Світлани Правди, на капітальний ремонт інфекційного відділення потрібно 100 мільйонів гривень.