Кіровоградська обласна рада прийняла бюджет на 2022 рік

Депутати Кіровоградської обласної ради проголосували за обласний бюджет на 2022 рік на восьмій сесії.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини сьогодні, 23 грудня.

Головний кошторис області становить 2 мільярди 782,9 мільйона гривень, із них 147,3 мільйона – трансферти з державного бюджету, які передаються територіальним громадам.

Освіта

Видатки на галузь освіти в обласному бюджеті 2022 року складуть 875 мільйонів 478 тисяч гривень.

За ці кошти, з-поміж іншого, фінансуватимуть 10 закладів загальної середньо освіти – 251,8 мільйона гривень, 13 закладів професійної освіти та комбінат «Аграрник» — 265,7 мільйона гривень, 10 закладів фахової перед вищої освіти – 261,2 мільйона, 5 установ позашкільної освіти – 59,6 мільйона, інститут післядипломної педагогічної освіти імені Сухомлинського – 24,9 мільйона гривень.

Бюджет водночас передбачає виплати обласних стипендій і премій обдарованим учням, студентам і викладачам, які їх підготували, а також грошової допомоги випускникам педагогічних і медичних вишів, які працюватимуть понад три роки у закладах, визначених органами управління освітою, та медзакладах у сільській місцевості. На ці напрямки скерують близько пів мільйона гривень.

Охорона здоров’я

На охорону здоров’я в області залучать 315 мільйонів 544 тисячі гривень. Кошти скерують на утримання 8-ми обласних медзакладів, які не надають послуги за програмою медичних гарантій, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 123,1 мільйона гривень та на виконання обласних програм – 23,2 мільйона гривень.

Соціальний захист та соціальне забезпечення

У загальному фонді обласного бюджету на 2022 рік враховані видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення населення на загальну суму 272 мільйона 709 тисяч гривень, за такими напрямками:

  • утримання 12 будинків-інтернатів – 220 мільйонів гривень;
  • утримання Центру соціально-психологічної реабілітації дітей – 9,8 мільйона гривень;
  • соціальні програми у галузі cім’ї, жінок, молоді та дітей – 19,7 мільйона гривень;
  • утримання регіонального контактного центру – 2,2 мільйона гривень;
  • надання допомоги на лікування та вирішення соціально-побутових проблем – 6,4 мільйона гривень;
  • виконання заходів обласної програми підтримки учасників АТО/ООС – 7,7 мільйона гривень;
  • пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 3,3 мільйона гривень та інші.

Культура і мистецтво

У 2022 році на культуру і мистецтво область використає 115 мільйонів 600 тисяч гривень, зокрема, на мистецтво – 49,7 мільйона гривень (фінансування обласної філармонії, театру імені Кропивницького, обласного театру ляльок) та на культуру – 65,8 мільйона гривень (4 бібліотеки, 2 музеї, Центр народної творчості).

Крім цього, кошти передбачені на проведення мистецьких і театральних заходів, виплату обласних стипендій, проведення 5 обласних премій, фінансову підтримку творчих спілок.

Фізична культура і спорт

Видатки на фізичну культуру і спорт в наступному році становитимуть 58,9 мільйона гривень. Кошти залучать на утримання дитячих спортивних шкіл, центру здоров’я, центру «Інваспорт», підготовку спортсменів школою вищої майстерності, виплату стипендій, премій та підтримку громадській фізкультурно-спортивних організацій.