Безвідповідальні батьки відтепер платитимуть більше

В Україні збільшився мінімальний рекомендований розмір аліментів, що пов’язано зі зростанням прожиткового мінімуму.

Про це Новинам Кіровоградщини повідомив керівник обласного управління юстиції Вадим Гуцул.

«Розмір коштів, які будуть змушені сплачувати батьки на користь своїх дітей, поступово збільшуватиметься впродовж року. Так, з 1 січня мінімальна сума, передбачена на дітей віком до шести років, почала складати 1 626 грн, з 1 липня – 1 699 грн, з 1 грудня – 1 779 грн. Натомість суми для дітей віком до 18 років є ще вищими, і вони також зростатимуть. Якщо зараз мінімальний розмір аліментів для підлітків дорівнює 2 027 грн, з 1 липня він підвищиться до 2 118 грн, а з 1 грудня – до 2 218 грн», – відзначив посадовець.

Ті особи, які будуть приховувати свої доходи або не отримувати офіційної зарплати, все одно не зможуть уникнути відповідальності.

«Є категорії злісних боржників, які принципово не хочуть влаштовуватись на роботуабо ж ведуть аморальний спосіб життя. Спеціально відносно таких державні виконавці складатимуть протоколи про адмінправопорушення. А це означає, що боржники будуть змушені виконувати суспільно корисні роботи, кошти за які будуть спрямовуватись на часткове погашення боргів. Такий вид покарання на Кіровоградщині випробували на собі вже 44 особи, серед яких є як чоловіки, так і жінки», – розповів Вадим Гуцул.

Нагадаємо: Кіровоградщина займає перше місце серед регіонів зі стягнення аліментів. А упродовж 2018 року державні виконавці стягнули з місцевих безвідповідальних батьків 126, 3 млнгрн на користь майже 16 тисяч дітей.