Новойкраїнський райцентр медичної допомоги серед лідерів з підписання декларацій з лікарем

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко провів селекторну нараду з керівниками облдержадміністрацій з питань впровадження медичної реформи за участі виконуючої обов'язки Міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

У нараді взяв участь голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

У ході наради було відзначено, що станом на сьогодні в Україні вже підписано понад 305 тисяч декларацій із лікарями первинної медико-санітарної допомоги. 63 % від усіх закладів охорони здоров'я розпочали відповідну роботу.

Заступник Міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк відзначив медичні заклади, які на сьогодні є лідерами в державі з підписання декларацій. Серед таких закладів було названо КЗ «Новоукраїнський районний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко у свою чергу зазначив, що на Кіровоградщині ситуація з проведенням медичної реформи – під контролем. На сьогодні вже підписано понад 10 тисяч декларацій з лікарями первинки, що є непоганим показником для області з невеликою кількістю населення. Позитивний досвід Новоукраїнської лікарні, за словами керівника ОДА, буде використано медичними фахівцями інших закладів.

Павло Розенко звернувся до керівництва Міністерства охорони здоров’я та глав обласних державних адміністрацій з вимогою забезпечити ефективне впровадження медичної реформи на всіх рівнях.

«Вимагаю від МОЗ і ОДА жорсткої реакції на саботаж медичної реформи. На кожен факт створення штучних перепон для налагодження системи має бути миттєва реакція, кого б це не стосувалося, — чи чиновника будь-якого рівня, чи головного лікаря, – аж до звільнення. Якщо людина не може забезпечити швидкого впровадження реформи, значить вона працює не на своєму місці», — сказав Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко назвав неприпустимою ситуацію, коли лікарі на місцях не обізнані щодо впровадження медичної реформи. «Багато скарг є на те, що лікарі на місцях не обізнані щодо впровадження медичної реформи. Це неприпустимо. Прошу негайно вжити необхідних заходів для усунення цих фактів», — наголосив він, звертаючись до представників МОЗ та департаментів охорони здоров’я ОДА.

Віце-прем’єр-міністр доручив керівництву МОЗ спільно з органами місцевої влади провести масштабну роз’яснювальну роботу щодо впровадження мед реформи у кожній області. «Ваші робочі кабінети на декілька місяців потрібно перенести в області і організувати потужну роз’яснювальну роботу в кожній області. Нам дуже важливо зрозуміти системні проблеми на старті і швидко їх вирішити», — сказав він.

Він також закликав громадян повідомляти про проблеми, які виникають під час вибору лікаря чи підписання декларації, на урядову «гарячу лінію» за безкоштовним номером 15-45. «Особливо зараз, в перші місяці, нам дуже важливо налагодити ефективний зв'язок із громадянами, щоб система вчасно і в повному обсязі запрацювала. На урядовому рівні така система працює – на сьогодні є гаряча урядова телефонна лінія. Номер 15-45 безкоштовний. Звертайтеся, якщо ви бачите протидію системи, якщо ви бачите якісь проблеми у закладах охорони здоров’я», — наголосив Павло Розенко.