Кіровоградщина стала учасником проекту «Аграрні розписки в Україні»

Кіровоградщина приєдналася до областей-учасників проекту «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міністерством агрополітики та продовольства України, Міністерством юстиції України та Міжнародною Фінансовою Корпорацією у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

В офіційному старті проекту на Кіровоградщині взяв участь голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Представляли новий механізм фінансування сільгоспвиробникам області та керівникам територій координатори-експерти проекту, правники, фінансисти.

Проект «Аграрні розписки в Україні», що є одним із інструментів фінансування сільськогосподарського виробництва, почали впроваджувати у державі з 2014 року. Спочатку в його реалізації взяли участь вісім пілотних областей. Пересвідчившись, що проект є успішним, у січні 2018 року його почали впроваджувати в усіх областях України. Сьогодні в Кіровоградській області укладено перші два договори про намір підписати товарну і фінансову аграрні розписки.

Варто зазначити, що аграрна розписка – це угода між сільськогосподарським товаровиробником (позичальником) та кредитором про отримання фінансових чи матеріально-технічних ресурсів під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції. Земля не є заставою за аграрною розпискою, а кредит повертається за рахунок майбутнього урожаю (товарна розписка) або надходжень від його продажу (фінансова розписка). Аграрні розписки посвідчуються нотаріально та вносяться до відповідного реєстру. Орієнтований проект на малих та середніх сільгоспвиробників.

Вітаючи представників аграрного бізнесу із впровадженням в області нової форми кредитування, Сергій Кузьменко наголосив: «Впровадження аграрних розписок є надзвичайно важливим, адже українські сільгосптоваровиробники відтепер можуть отримувати фінансування за рахунок кредитних коштів під власне чесне ім'я. Фермери, бізнесмени своєю розпискою гарантують, що готові повертати кредит. Це новий рівень відносин, нові можливості, але і нова відповідальність перед інвесторами».

Голова облдержадміністрації подякував усім партнерам проекту, зазначивши: «Ми з вами зробили гарну справу і даємо новий фінансовий механізм нашим аграріям. Це прорив, що сприятиме розвитку нашого аграрного регіону, спонукатиме наших сільгосптоваровиробників до кращого технічного оснащення. І як результат – ми матимемо кращі врожаї, а значить і нові можливості для соціально-економічного розвитку Кіровоградщини».

Під час презентації проекту було відзначено, що вже п’ять нотаріусів із Кіровоградщини подали свої заявки для підключення до Реєстру аграрних розписок. Сільгоспвиробники області вже заявляють про свої наміри скористатися новим механізмом кредитування.