Продукцію з Кіровоградщини поставлятимуть до Гвінеї

В обласній державній адміністрації відбулась зустріч з делегацією торгово-промислової палати Гвінейської Республіки.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Делегацію представляли президент торгово-промислової палати Балде Мамаду, віце-президент Конде Амаду та радник президента, керівник громадської організації «Африканська рада в Україні» Діалло Ісса Садіо. Членів делегації супроводжував директор департаменту з питань взаємодії з країнами Близького Сходу та Африки Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) Юрій Макаганчук.

Слід зазначити, що до обласного центру зарубіжні гості прибули під вечір, оскільки свій візит на Кіровоградщину розпочали поїздкою до Світловодська, де із місцевим підприємством (йдеться про компанію «Віктор і К», що випускає харчову продукцію під торговою маркою «Королівський смак») у представників гвінейського бізнесу напрацьовувались комерційні зв’язки і ці напрацювання завершились позитивним результатом: в ході нинішнього візиту підписано перший контракт на постачання «королівської» продукції до Гвінеї.

У стінах обласної державної адміністрації з гостями зустрілися заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Світлана Лобанова, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Ніна Рахуба, директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Коренюк та виконавчий директор регіонального представництва УНК МТП в Кіровоградській області Вахтанг Щербинін.

Про мету та основні завдання візиту делегації до нашої країни, потенційні напрямки співпраці з українським бізнесом розповіли і гості з Гвінейської Республіки, і представник Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати Юрій Макаганчук (9 листопада підписано угоду між ІСС-Ukraine та ТПП Республіки Гвінея).

В ході розмови було зазначено, що пан Балде Мамаду обраний на пост керівника торгово-промислової палати лише два місяці тому і це його перша зарубіжна поїздка у новому статусі. Після проведених консультацій перший бізнес-вояж він вирішив розпочати саме з України. Разом з тим, як зазначив Юрій Макаганчук, в цій африканській країні нашу державу знають, адже з Україною працювали і раніше.

Які ж напрями співпраці плануються зараз? Тут розраховують на допомогу наших фахівців у будівництві житла: як соціального (з цим у Гвінеї великі проблеми), так і багатоповерхових будинків (йдеться, насамперед, про столицю держави Конакрі). Також країна, яка має намір привести свою інфраструктуру до, так би мовити, європейського рівня, потребує допомоги в реконструкції і будівництві залізничних та автобусних вокзалів, ринків, іншої інфраструктури. А ще тут мають бажання, аби українські спеціалісти долучились до ремонту наявних залізничних мереж (їх протяжність 660 кілометрів) та будівництва нових (близько 600 кілометрів).

І, звісно, дуже великий інтерес у Гвінеї до розвитку сільського господарства. Сьогодні країна активно закуповує, у тому числі і в Україні, олію, зерно, майонез, інші харчові продукти. Разом з тим тут хочуть розпочати вирощувати соняшник. Тому просять у нас допомоги в цьому плані – починаючи від дослідження їхніх грунтів до поставки насіння, добрив, техніки, приїзду наших спеціалістів, які б навчили тамтешніх аграріїв технології вирощування соняшнику, а, можливо, й інших сільськогосподарських культур.

Заступник голови облдержадміністрації Світлана Лобанова подякувала керівникам торгово-промислової палати Гвінейської Республіки за надану ними розлогу інформацію та за те, що першою для відвідування в Україні вони обрали саме Кіровоградську область. Це правильний крок, адже наша область – аграрна, тобто у планах співпраці ми можемо говорити не лише про вирощену сільськогосподарську продукцію та продукти її переробки, а й про сільськогосподарську техніку. Саме в Кропивницькому знаходиться одне з найбільших підприємств в Україні з виробництва сільгосптехніки. Тут виготовляють, зокрема, і сівалки для посіву рису, які можна буде використовувати на території Гвінеї. Крім того, маємо представництво Національної академії аграрних наук, за участі фахівців якого можна провести спільні наукові розробки. Тобто є можливість пройти весь процес – від посіву до збору урожаю – разом з нашою технікою і нашими спеціалістами.

Світлана Лобанова повідомила гостям, що значну частину продукції харчової промисловості (ця галузь є однією з провідних на Кіровоградщині) область експортує, зокрема, олію, цукор, мед, готові продовольчі товари, а також значну частину зерна. До речі, наш регіон забезпечує 20% загальноукраїнського виробництва соняшникової олії.

Щодо світловодського регіону, де побували гості, то в цьому місті є підприємство «Дніпроенергобудпром», яке може брати участь і в будівництві промислових об’єктів, і спроможне виробляти модульні конструкції будівель, у тому числі соціального житла (котеджів), чого так потребує Гвінея. Тобто і в цьому, і в інших напрямках Кіровоградщина готова до співпраці, до обговорення та реалізації конкретних проектів.

Директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Коренюк, зі свого боку, поінформував гостей, що Кіровоградщина має на своїй території не просто аграрну дослідну станцію, а й вищий навчальний заклад – раніше це був інститут сільськогосподарського машинобудування, нині національний технічний університет з потужною кафедрою загального землеробства, яка плідно співпрацює з цією станцією і де здобувають практичні знання майбутні агрономи. Ще один навчальний заклад – Кіровоградський технікум механізації сільського господарства – готує спеціалістів-механіків. Тобто ми маємо хорошу дослідну та навчальну базу і можемо допомогти зарубіжним партнерам не лише розробками і фахівцями, а й прийняти на навчання студентів з Гвінеї, аби підготувати для сільського господарства цієї країни агрономів, фермерів, механіків, інших спеціалістів.

Світлана Лобанова запропонувала гостям обмінятися контактами і надалі працювати в конкретній площині. Керівникам торгово-промислової палати Гвінеї передано інформаційні матеріали про наш край, а також перелік інвестиційних пропозицій підприємств Кіровоградщини.

Про те, що підприємці з країн Африки мають великий інтерес до нашої держави, свідчить той факт, що, як повідомив Юрій Макаганчук, у двадцятих числах листопада до України має прибути велика делегація бізнесменів з Республіки Кот-д’Івуар та Республіки Сенегал. Цілком можливо, що частина з них виявить бажання завітати на Кіровоградщину, аби ознайомитись з нашим регіоном і домовитись як про комерційну співпрацю, так і про навчання студентів у навчальних закладах Кіровоградської області.