Кіровоградщина серед областей у яких приріст бюджетів вище середньоукраїнського

Фінансова децентралізація в дії — більше половини від загальної кількості місцевих бюджетів в Україні вже сьогодні виконали річні показники.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

За його словами, за 10 місяців 2017 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 154,7 млрд грн, що складає 91,5 % від річних планових призначень, затверджених місцевими радами.

Урядовець підкреслив, що у Рівненській області уже забезпечено виконання річних показників, а по 17 областях — відсоток виконання складає більше 90 (Херсонська – 98,1%, Київська – 98,0%, Тернопільська – 97,1%, Волинська – 96,9%, Полтавська – 96,3%, Кіровоградська – 96,2%).

«Забезпечено виконання річних показників по 520 місцевих бюджетах (52,1%) із 998 бюджетів, що мають взаємовідносини з державним бюджетом, в тому числі по 199 бюджетах об’єднаних територіальних громад (54,4%)», — сказав Геннадій Зубко.

Приріст надходжень до відповідного періоду минулого року склав 31,8 % або 37,4 млрд гривень. По 21 області забезпечено темп приросту надходжень вище середнього по Україні (найвищі темпи – у Тернопільській, Вінницькій, Івано-Франківській, Хмельницькій, Кіровоградській, Херсонській та Волинській областях).

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що за місцевими бюджетами закріплено стабільні джерела доходів і виключно від зусиль місцевих органів влади залежить їх наповнення та рівень фінансової забезпеченості. Також питання визначення пріоритетних напрямків розвитку територій та розподілу бюджетних коштів за напрямками є виключною компетенцією органів влади на місцях.

Найбільший приріст забезпечено по податку на доходи фізичних осіб та єдиному податку. Зберігається тенденція росту надходжень і по інших доходах, наприклад, плата за землю та податок на нерухоме майно.