Кузьменко: люди мають отримувати якісні медичні послуги, а лікарі зарплати

????????????????????????????????????

19 жовтня Верховна Рада України ухвалила урядовий закон про медичну реформу.

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко на початку щопонеділкової апаратної наради, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

– Минулий тиждень взагалі пройшов під знаком медичної реформи. Зокрема, я побував у Знам'янському районі і пересвідчився, що завдання із поліпшення умов надання медичної допомоги в області виконується – відремонтовано дитяче відділення в центральній районній лікарні. Я дякую керівництву і району, і закладу за організацію та якісне виконання робіт, – наголосив Сергій Кузьменко.

Голова облдержадміністрації також зауважив, що в контексті проведення медичної реформи буде вирішено ще одну проблему галузі, характерну для Знам'янського району. Це проблема фінансування двох лікарень – районної, де лікується більшість жителів райцентру, та міської, нещодавно реорганізованої на базі колишньої відомчої лікарні залізничників.

– Медична реформа, за яку народні депутати проголосували минулого четверга, дає нам можливості відпрацювати алгоритм вирішення таких проблем. Відтепер ми будемо фінансувати послугу – кошти йтимуть за пацієнтом. Тобто фінансування спрямовуватиметься на той заклад, де є фахівці, які надають якісні медичні послуги і до яких звертаються пацієнти. А заклад, який не матиме відповідного навантаження пацієнтів, повинен подбати про свою специфіку, про надання унікальних послуг, яких не надають в іншому медичному закладі, – підкреслив Сергій Кузьменко.

Стосовно загальних питань реалізації медичної реформи очільник облдержадміністрації порадив керівникам територій та медичним фахівцям уникати політичних спекуляцій на тему та непорозумінь, детально ознайомитись із положеннями закону та проконсультуватися щодо проблемних питань із представниками профільного міністерства, які розробляли документ.

– Ця реформа – поетапна. До кінця року змін у системі охорони здоров'я не передбачено. Перший крок буде здійснено з першого січня наступного року і він стосуватиметься первинної ланки системи надання медичних послуг: лікар укладатиме договори з пацієнтами. Кращий спеціаліст матиме більше пацієнтів і, відповідно, достойне фінансування, – наголосив Сергій Кузьменко. – Одне із основних завдань реформи – мотивація медичних працівників. Ми повинні дати можливість людям отримувати якісні медичні послуги, а лікарям і медичним сестрам – гарні умови для роботи і достойну заробітну плату.

Голова облдержадміністрації також зауважив, що після ухвалення медичної реформи продовжуватиме діяти програма «Доступні ліки», відповідно до якої, жителі області і надалі отримуватимуть безкоштовно або зі знижкою необхідні їм медичні препарати.