Кіровоградські обранці виділили землю під будівництво сміттєпереробного заводу

Міська рада своїм рішенням надала дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вулиці Аджамській товариству з обмеженою відповідальністю «ЕКОБЕЗПЕКА-К» для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської міськради.

Проект рішення пройшов процедуру погодження на постійній депутатській комісії з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

Відповідно до прийнятого рішення, земельна ділянка площею 10 Га, відома як місце захоронення радіоактивних відходів на околиці міста, передається в оренду на 49 років для будівництва сучасного сміттєпереробного зводу, зведення якого гостро потребує обласний центр. Визначена територія належить до земель під відкритими розробками, шахтами, кар'єрами, торфорозробками та відповідними спорудами

— Нашому місту надзвичайно потрібен сміттєпереробний завод, зважаючи на існуючий стан полігону твердих побутових відходів, — відзначив під час сесійного засідання депутат Анатолій Ларін. – Будівництво такого заводу дозволить нам уникнути проблем зі сміттям, які з великими складнощами доводиться вирішувати міській владі у Львові.
Інвестором будівництва виступить хорватська компанія «Tehnix», загальний обсяг інвестицій оцінюється у 17 мільйонів євро а будівництво прогнозується завершити за один рік. Необхідне устаткування для будівництва надасть компанія –інвестор, а фінансуватиме будівництво Хорватський банк реконструкції та розвитку (Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Компанія «Tehnix» позиціонує себе як лідера в галузі екологічної промисловості, виробника обладнання та машин для захисту навколишнього природного середовища. Компанія виступає партнером реалізації проектів у Великобританії, Франції. Норвегії, Греції, Об’єднаних Арабських Еміратах, Болгарії, Швейцарії, Польщі, білорусі, Люксембурзі. Росії та багатьох інших країнах світу (http://tehnix.hr/onlinecatalogue/tehnixrus/files/assets/common/downloads/CRO.pdf). Подібний проект компанія «Tehnix» почала цьогоріч втілювати у життя в Черкасах.

За попередніми даними, на заводі буде здійснюватися переробка харчових відходів та сортування вторинної сировини. На виході планується отримувати горючу фракцію (RDF-паливо: подрібнене й спресоване у гранули або брикети сміття- його використовують для опаленні виробництв або ж спалюють у печах цементних і металургійних заводів)– 35%, компост – 25% та пресовані матеріали для подальшої переробки (метал, пластик, папір) – 40%.

Розглядається також варіант зведення в комплексі зі сміттєпереробним заводом і електростанції на сонячних батареях. Орієнтовно, на підприємстві буде створено 160 робочих місць.