Медлабараторія «на колесах» має працювати в усіх селах Кіровоградщини

В обласному та місцевих бюджетах необхідно передбачити кошти для того, щоб виїзний діагностичний центр працював у селах, селищах, райцентрах.

Таку пропозицію озвучив сьогодні голова обласної державної адміністрації на апаратній нараді, коментуючи результати робочої поїздки до Олександрівського району, де минулого тижня працював пересувний діагностичний центр з раннього виявлення онкозахворювань і де керівник області ознайомився із його роботою.

Він зазначив, що профілактичні огляди жителів області за місцем проживання – ініціатива народного депутата Костянтина Яриніча, а можливості медичної лабораторії «на колесах», обладнаної сучасним спеціалізованим обладнанням, із кваліфікованими фахівцями дозволяють протягом одного робочого дня обстежувати до 20 громадян.

З огляду на показники онкозахворюваності, які має Кіровоградщина, цей проект, на думку Сергія Кузьменка, є дуже корисним – як з позиції збереження здоров’я людей, так і з економічної точки зору. Адже витрати на профілактичні огляди, на попереднє обстеження в сотні разів менші за кількість коштів, які витрачає або людина, або держава на лікування захворювань на пізніх стадіях.

Крім того, виїзний діагностичний центр – це і дуже зручно для самих людей, особливо жінок, які можуть пройти медичний огляд безпосередньо за місцем проживання, не виїжджаючи до обласного центру, а, в разі виявлення певної проблеми, зможуть розпочати лікування на перших стадіях, коли це і максимально ефективно, й менш складно у фінансовому плані.

Тому в обласному бюджеті та бюджетах районів необхідно періодично передбачати кошти для того, щоб виїзний діагностичний центр працював у селах, селищах, райцентрах, тобто на конкретних територіях.

Голова обласної державної адміністрації доручив своєму першому заступнику Сергію Коваленку провести робочу нараду з даного питання, запросити на неї ініціаторів проекту та фахівців районних державних адміністрацій, які відповідають за даний напрям роботи, аби всі разом виробили пропозиції, що дадуть можливість перейти від розмов до суті, тобто до прийняття конкретних, у тому числі економічних, рішень.

– Мета у даному питанні абсолютно зрозуміла, – наголосив Сергій Кузьменко. – Це, в першу чергу, збереження здоров’я наших людей, І, відповідно, розумне використання державних коштів на охорону здоров’я.

Фото зі сторінки Костянтина Яриніча у Фейсбуці.