До 2019 року в області хочуть встановити 54 радіовежі

Сьогодні за участі голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка та голови обласної ради Олександра Чорноіваненка відбулася оперативна нарада стосовно реалізації заходів обласної програми забезпечення сучасними інформаційно-комунікативними системами територіальних громад Кіровоградщина.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Програма була прийнята 10 березня нинішнього року. Головним завданням є створення на території області мережі радіовеж (з прямою видимістю), на яких буде розміщено обладнання із застосуванням сучасних бездротових Інтернет-технологій, що дасть можливість забезпечити кінцевих користувачів доступом до мережі Інтернет. У подальшому використання створених базових станцій можливе для створення систем ІР – телефонії, різноманітних радіо систем та ін. Загалом на території області мають встановити 54 радіовежі. За інформацією розробників програми мережа дасть змогу забезпечити покриття 75% території області Інтернетом та 100% населених пунктів. Загальна вартість проекту складає майже 38,85 млн. грн., із них із Державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, заплановано спрямувати 12,0 млн грн, 17,73 млн грн. із обласного бюджету та 9,12 млн грн – приватні інвестиції.

Наразі розробниками програми розроблено заявку на участь у конкурсному відборі проектів, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу та направлено до обласної державної адміністрації. Відповідно до порядку розгляду, департамент економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації проведе її оцінку на відповідність завданням Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, плану заходів на 2015—2017 роки з реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року та відповідному плану на 2018—2020 роки. А вже обласна робоча група має розглянути і ухвалити рішення щодо підтримки або відхилення зазначеного проекту на участь у конкурсному відборі проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу.

Під час обговорення суті проектних умов, голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко відмітив, що покриття усіх населених пунктів області Інтернетом є надзвичайно актуальне. «Оператори зв'язку у першу чергу керуються економічною вигодою і не завжди вмотивовані розвивати власну мережу, а особливо там, де малочисельні населені пункти.», — відзначив він. Голова обласної державної адміністрації переконаний, що у цій ситуації головним завданням влади є створення відповідної інформаційної інфраструктури, яка у подальшому використовуватиметься на конкурсних засадах.