У першому півріччі найбільше прав оренди на землю продали в Олександрійському районі

Обласне управління Держгеокадастру перевиконало піврічний план з продажу на відкритих торгах прав на оренду сільськогосподарських земель державної власності.

Про це повідомив на нараді в облдержадміністрації начальник управління Ігор Зінченко, зазначивши, що рівень виконання доведеного на січень-червень завдання склав 121%, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Держгеокадастром України на 2017 рік для Кіровоградської області встановлено план продажу прав на оренду земельних ділянок загальною площею 1913,9 гектара. Поквартально це виглядає так: протягом січня-березня через відкриті торги має пройти 336,6 гектара, квітня-червня – 433 гектари, у третьому кварталі – 419,6 гектара, протягом четвертого найбільше – 724,7 гектара.

За перше півріччя головним управлінням проведено загалом 18 торгів у формі аукціону, на яких продано право на оренду 33 земельних ділянок загальною площею 930 гектарів (при запланованих до продажу за даний період 769,6 гектара). Це у 2,2 рази більше, порівняно з аналогічним періодом 2016 року (тоді було 432 гектари). Загальна ціна продажу річної орендної плати в першому кварталі склала 1 мільйон 076 тисяч гривень, у другому – 3 мільйони 487 тисяч гривень.

Таким чином, зазначив Ігор Зінченко, головним управлінням Держгеокадастру в області забезпечено проведення у січні-червні на Кіровоградщині торгів з продажу права оренди на відкритих аукціонах земель сільськогосподарського призначення державної власності, що є досить важливим для фінансової самодостатності місцевих бюджетів. Адже земельні аукціони відіграють суттєву роль у наповненні їх коштами, оскільки орендна плата повністю спрямовується на фінансування та формування бюджету місцевої громади, на території якої продано право оренди на земельну ділянку.

Керівник земельного відомства області повідомив, що станом на 1 липня до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, права оренди на які можливо виставити на відкриті торги, включено 348 ділянок загальною площею 8115 гектарів. Найбільше таких ділянок в Олександрійському (44 – загальною площею 1623 гектари), Гайворонському (29 ділянок – 479 гектарів), Добровеличківському (19 ділянок – 585 гектарів) районах, найменше – у Кіровоградському (7 земельних ділянок загальною площею 95 гектарів) та Благовіщенському (8 ділянок – 97 гектарів) районах.

За результатами проведених у першому півріччі земельних аукціонів найбільше продано прав оренди в Олександрійському (12 ділянок – 627 гектарів), Вільшанському (4 ділянки – 60 гектарів), Гайворонському (3 ділянки – 31 гектар), Компаніївському (3 ділянки – 33 гектари), Петрівському (3 ділянки – 74 гектари), Устинівському (3 ділянки – 52 гектари) районах. Найменше, відповідно, у Новомиргородському (1 ділянка – 4 гектари), Долинському (2 ділянки – 33 гектари) та Новгородківському (2 ділянки – 17 гектарів) районах.

Разом з тим, і на цьому наголосив керівник головного управління Держгеокадастру в області, не продано жодного права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у Бобринецькому, Благовіщенському, Голованівському, Добровеличківському, Знам’янському, Кіровоградському, Маловисківському, Новоархангельському, Новоукраїнському, Олександрівському, Онуфріївському, Петрівському та Світловодському районах.

Окрім того, Ігор Зінченко зазначив, що стартова річна орендна плата у всіх випадках продажу складала 8% від нормативної грошової оцінки земель (у грошовому виразі – 1 мільйон 772 тисячі гривень). Втім, за результатами земельних торгів, розмір орендної плати зріс в середньому до 19,29%, що наповнило місцеві бюджети на суму понад 4 мільйони гривень (на майже 2,8 мільйона гривень більше від стартової ціни). Цей показник у 2,7 раза перевищує суму продажу прав оренди за січень-червень 2016 року (1,7 мільйона гривень).
Лідерами щодо середнього розміру орендної плати за результатами земельних торгів є Долинський (42% від нормативної грошової оцінки земель), Новомиргородський (23%), Гайворонський (21%) та Петрівський (20,4%) райони.

Найменший середній розмір орендної плати за результатами проведених торгів у Компаніївському (9% від нормативної грошової оцінки), Устинівському (11%) та Вільшанському (13%) районах.

У загальному підсумку, за результатами першого півріччя 2017 року, найбільшу площу проданих прав оренди на сільськогосподарські землі державної власності має Олександрійський район (627 гектарів), далі йдуть Петрівський (74 гектари) та Вільшанський (60 гектарів) райони. Аутсайдерами є Новомиргородський (4 гектари) та Новгородківський (17 гектарів) райони.