Активісти передали депутатам Кіровоградської міськради звернення щодо зменшення порогів у «ProZorro»

Сьогодні, 1 серпня, громадські активісти зібралися під стінами міської ради обласного центру, щоб вкотре звернутися до депутатів з вимогою ухвалити рішення про зменшення порогів у закупівлях через «ProZorro».

Акція приурочена до річниці набрання законної сили для всіх замовників Закону України «Про публічні закупівлі», повідомили Новини Кіровоградщини ініціатори акції.

Учасники акції створили за допомогою повітряних кульок дві локації «Реальність» і «Потреби громади». Перша локація відображає нинішню ситуацію: переважання звітування про укладені договори та укладання прямих договорів. Кошти витрачаються, але за домовленостями. Активісти лопнули ці кульки і показали, що насправді замовники не заощаджують і кошти «розлітаються» у повітря.

— Зараз замовники мають застосовувати відкриті торги у  «ProZorro», якщо купують товари чи послуги від 200 тис. грн., а роботи — від 1,5 млн грн. Пониження порогів призведе до використання конкурентних процедур, починаючи від 50 тис. грн, і як результат — більш ефективного та прозорого використання коштів на медицину. Замовники, купуючи на суму більшу 50 тис. грн., мають викладати лише звіт про укладений договір. Допорогові закупівлі проводяться лише за бажанням замовника. Тому звітування про укладені договори виключає можливість економії, через відсутність конкуренції, а  можливість заощадити кошти лопається, як повітряна кулька. Наприклад, Центральна міська лікарня м. Кіровограда, провівши 8 допорогових закупівель, за своїм бажанням зекономила 705 тис. грн. А кожна заощаджена і витрачена на медицину гривня рятує людські життя. Тому ми виступаємо за збільшення кількості конкурентних процедур, бо це — шлях до економії і розширення доступу до лікування, — зазначив виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Костянтин Данильченко.

Один з основний принципів «ProZorro»  – «всі бачать все». Учасники акції закликали депутатів допомогти бюджетним установам прозоріше та ефективніше витрачати кошти, прийнявши про це відповідне звернення.

 

Активісти майже десяти громадських та благодійних організацій підписали спільне звернення із закликом зменшити пороги у закупівлях через «ProZorro». Звернення передали у міську раду.