Супрун: Цьогоріч на програму з трансплантології заклали 112 мільйонів гривень

Депутати Верховної Ради проголосували у другому читанні та в цілому підтримали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині».

Перспективи щодо його впровадження під час прес-конференції в обласному центрі прокоментувала в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, інформують Новини Кіровоградщини.

«Іще до того, як закон був прийнятий, ми вже проводили курси і навчили лікарів-транспланкоординаторів», — зазначила вона.

За словами Уляни Супрун, як і раніше діятиме презумпція незгоди, проте це не заважатиме проводити в країні операції з трансплантації органів. Законом передбачено створення реєстру донорів і реципієнтів. Нині на 50% створено реєстр хворих, які потребують пересадки нирок. «Ми працюємо з іноземними партнерами над критеріями для визначення першочерговості операцій із пересадки органів таким хворим», — підкреслила урядовець.

"Ми готувалися до того, що закон буде прийнятий, і у 2018 році на програму з трансплантації закладено 112 мільйонів гривень. Сподіваємося що вже до кінця цього року зможемо їх використовувати, — підкреслила Уляна Супрун. За її словами, зараз фахівці завершують розрахунки послуги з пересадки нирок, які в Україні надаватимуться у п’яти лікарнях. У перспективі — підготовка лікарів, які зможуть виконувати операції з трансплантації серця, легенів, кісткового мозку.