Експертиза встановила, що поліцейського з Благовіщенського вбили

Внутрішня безпека Нацполіції України спільно з військовою прокуратурою довели, що начальника карного розшуку Благовіщенського райвідділку поліції 24-річного Андрія Васильчука, тіло якого на початку жовтня 2017-го колеги кинули в колодязь, намагаючись приховати аварію, можна було врятувати.

Правоохоронці з’ясували, що 24-річний старший лейтенант поліції у день свого зникнення поїхав на власних «Жигулях» відпочити з друзями – двома дільничними офіцерами Благовіщенського відділку, 33-річним жителем Благовіщенського району та 27-річним працівником СБУ. Перед цим розпивали алкоголь.

Згодом, помітивши косулю, компанія почала лови, не виходячи з автомобіля. «Жигулі» перекинулися. У результаті аварії Андрія притисло металевим каркасом і він не подавав ознак життя.

Втім замість того, щоб викликати «швидку» і поліцію, колеги вирішили приховати подію. Вони поклали свого друга до багажника іншого авто, а потім викинули в колодязь посеред поля, прив’язавши для надійності йому до ноги камінь. Понівечену машину вбитого втопили неподалік у кар’єрі.

«Насправді того рокового дня сталася не просто ДТП, а вбивство, хоч і з необережності. За висновком судово-медичної експертизи, смерть настала внаслідок механічної асфіксії від утоплення, а не від отриманих в результаті аварії травм. І, якби чоловіки викликали на місце фахівців, їхній друг залишився б жити», – зазначили у поліції.

Чоловікові, який тоді був за кермом авто, оголосили про підозру за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу – порушення правил безпеки дорожнього руху та частиною 1 статті 119 – вбивство через необережність. Його тримають під вартою без права внесення застави.

Працівнику СБУ оголосили підозру за частиною 1 статті 119 – вбивство через необережність та статтею 396 – приховування злочину. Суд також обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості застави.

Двох інших фігурантів – дільничних офіцерів поліції – звільнили з органів.

Крім того, 28-річного колишнього дільничного офіцера визнано винним у приховуванні злочину. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі терміном на три роки, але звільнили від покарання, встановивши йому іспитовий термін у два роки.

Начальника Благовіщенського відділу поліції звільнили з посади.