У Новгородківському районі з 15 дитсадків лише в 1 є автоматична система протипожежного захисту

Сьогодні під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулося засідання робочої групи з перевірки забезпечення надійності та безпеки експлуатації об’єктів соціальної інфраструктури в області, зокрема, навчальних закладів, закладів культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення, а також будівель адміністративного призначення.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

Учасники засідання розглянули результати перевірок, що відбулися у Новомиргородському, Новоархангельському, Новгородківському, Компаніївському районах та Компаніївській об’єднаній територіальній громаді.

Про виявлені порушення учасників наради поінформував заступник начальника Управління ДСНС України в області Василь Штогрін. Він повідомив, що у Новомиргородському районі порушення безпеки експлуатації будівель, зокрема, виявлені у закладах освіти. Так, у 7-ми дитячих садочках та 1-му центрі дитячої творчості досі не встановлено автоматичні системи протипожежного захисту, а у 5-ти школах та 1-му ліцеї дані установки потребують ремонту. Також, у 23-х навчальних закладах будівлі не обладнані пристроями блискавкозахисту. Не встановлені системи пожежної автоматики та відсутні пристрої блискавкозахисту й на 6-ти об’єктах охорони здоров’я. Це Новомиргородська, Панчівська, Коробчинська, Петроострівська, Оситнязька та Капітанівська амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

У Державної служби з надзвичайних ситуацій є зауваження й до органів місцевого самоврядування Новомиргородського району. Зокрема, на сьогодні у 17-ти будівлях органів влади системи пожежної сигналізації потребують ремонту або повної заміни, а два таких об’єкти взагалі не захищені системами протипожежного захисту. По жодній з 19-ти адмінбудівель не проведено вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій.

У Новоархангельському районі потребують обладнання автоматичними системами протипожежного захисту 20 садочків, 1 школа та 1 професійно-технічне училище. Є значні зауваження й по центральній районній лікарні, де було виявлено несправні пожежні крани, а пожежні щити недоукомплектовані відповідним інвентарем. Окрім того, будівля районної лікарні не забезпечена евакуаційним освітленням.

Стосовно безпеки експлуатації будівель у Новгородківському районі, то за словами Василя Штогріна, найбільше занепокоєння викликають дошкільні навчальні заклади. Так, з 15-ти дитячих садочків району лише в 1-му обладнано автоматичну систему протипожежного захисту. Не кращою залишається ситуація у закладах охорони здоров’я, де як виявилося, до 50% наявних вогнегасників не пройшли належне технічне обслуговування. Окрім того, в жодній з 13-ти будівель, де розташовані органи місцевого самоврядування, не встановлено системи автоматичної пожежної сигналізації.

Подібними системами не обладнані 3 дитячі садочки, 1 школа, та 7 закладів культури у Компаніївському районі. 17 будинків культури, що розташовані на цій території, незабезпечені достатньою кількістю первинних засобів пожежегасіння.

Стосовно Компаніїївської ОТГ, то тут значні порушення виявлені в експлуатації Компаніївської ЗОШ НВО, де перебуває у несправному стані система пожежної автоматики. Враховуючи це, управління ДСНС в області направило до Кіровоградського окружного адміністративного суду позовну заяву щодо зупинення експлуатації навчального закладу до повного усунення виявлених порушень.

Сергій Коваленко звернувся до керівників зазначених територій, щоб вони спільно з керівниками відповідних структурних підрозділів ОДА та Державною службою з надзвичайних ситуацій узгодили спільні заходи для усунення усіх недоліків, виявлених під час перевірок на об’єктах соціальної інфраструктури та будівлях адміністративного призначення.