На Кіровоградщині визначилися із найбільш розвиненими промисловими районами

Кіровоград, Світловодськ, Олександрія, Голованівський та Кіровоградський райони – найбільш промислово розвинені території області.

На цьому під час апаратної наради наголосив директор департаменту інфраструктури та промисловості ОДА Олександр Корнюша, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

«Серед регіонів найбільшу питому вагу обсягів промислового виробництва має обласний центр – 46,7%,» — підкреслив посадовець. У п’ятірку найбільш промислово розвинених територій також увійшли міста Світловодськ, Олександрія, а також Голованівський та Кіровоградський райони.
Незначні обсяги виробництва промислової продукції спостерігаються у Благовіщенському, Вільшанському, Компаніївському, Новогородківському та Онуфріївському районах.

Директор департаменту повідомив, що вцілому у промисловому комплексі задіяно 38612 осіб, з яких у добувній галузі працює 5345 осіб, у переробній промисловості – 23592 особи, на підприємствах з постачання електроенергії, газу та пари – 6777 осіб.

Окремий наголос Олександр Корнюша зробив на оплату праці в галузі. Так, середня заробітна плата у грудні 2017 року по промисловості складає 7009 грн., на підприємствах добувної галузі — 10317 грн., у переробній промисловості – 6191 грн., на підприємствах виробництва та транспортування електроенергії та газу – 8037 грн.

«З огляду на середню заробітну плату по області у 6798 грн. та по Україні у 8777 грн. показники по області є непоганими, проте враховуючи постійний відтік кадрів за кордон та нестачу спеціалістів як робітничих, так і інженерних професій, що є основною проблемою майже усіх промислових підприємств області, то, зрозуміло, що заробітна плата є недостатньою,» – наголосив посадовець.

Однією із головних причин низької заробітної плати він назвав низьку питому вагу витрат на робочу силу в собівартості виготовленої продукції, що спричиняє здешевлення робочої сили, незацікавленість у професійному розвитку найманих працівників та знижує якість трудового життя у цілому.