Минулого року на Кіровоградщині зафіксували збільшення випадків травматизму на виробництві

????????????????????????????????????

Сьогодні під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулося засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.

На порядок денний були винесені наступні питання: про стан виробничого травматизму, стан охорони праці та промислової безпеки в агропромисловому комплексі, стан пожежної безпеки будинків підвищеної поверховості та про травматизм невиробничого характеру у навчальних закладах області у 2017 році.

З першого питання присутніх поінформував завідувач сектору розслідувань, аналізу, обліку аварій та виробничого травматизму управління держпраці в області Олег Лисенко. Він повідомив, що з початку минулого року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, на суб’єктах господарювання області рівень загального травматизму збільшився на 55%. Так, у минулому року сталося 108 нещасних випадків, у яких було травмовано 112 працівників проти 72 за аналогічний період 2016 року. Відсутні випадки травматизму у целюлозо-паперовій промисловості, лісовому господарстві, котлонагляді та легкій промисловості. На рівні минулого року залишилась кількість травмованих працівників у житлово-комунальному господарстві. Разом з тим, відбулося значне зменшення смертельного травмування працівників: 6 проти 14 у аналогічному періоді 2016 року. Серед найбільш поширених видів подій, що призвели до травмування – наїзд транспортних засобів, падіння працівників з висоти, обрушення на території підприємств споруд та їх елементів, ураження електрострумом, дія підвищених температур, шкідливих і токсичних речовин.

Найбільшу кількість постраждалих працівників серед територій області зареєстровано у Подільському районі міста Кропивницького – 34, у Фортечному районі обласного центру – 28, у Голованівському районі – 2, Добровеличківському – 2, Знам'янському – 4, у м. Знам'янка – 2, Кіровоградському районі – 7, м. Олександрія – 7, м. Світловодськ – 4, Маловисківському районі – 6, Новоукраїнському районі – 4, Петрівському районі – 4. Серед основних причин настання нещасних випадків Олег Лисенко назвав, насамперед, організаційні, на які припадає 70 випадків (65%), психофізичні – 31 випадок (29%), і лише 7 випадків (6%) становлять технічні причини.

Про ситуацію з охороною праці в аграрному секторі учасників засідання поінформувала начальник відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері управління держпраці в області Ірина Чирва-Репетир. За її словами, минулого року рівень виробничого травматизму у сільському господарстві залишився на рівні 2016 року – було травмовано 9 осіб. Втім, зросла кількість травмованих працівників у харчовій промисловості та переробці сільськогосподарських продуктів – 14 проти 2. Мають місце і смертельні нещасні випадки, пов’язані з виробництвом: у сільському господарстві – 2, у харчовій промисловості – 1. Більшість випадків травмування сталася внаслідок особистої недбалості та нехтування працівниками особистою безпекою, а також із-за невиконання посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці, нехтування правилами трудового розпорядку підприємства.

З метою здійснення державного нагляду щодо дотримання законодавства про охорону праці, промислової безпеки та законодавства про працю в агропромисловому комплексі у 2017 році обласним Управлінням держпраці було проведено перевірки 221 суб’єкта господарювання – у галузі сільського господарства, 9 лісових господарств, 36 з переробки сільгосппродукції та 1224 виробничих об’єктів господарювання. Під час перевірок виявлені системні порушення, що впливають на стан небезпечного ведення робіт. Це, насамперед, відсутність дозвільних документів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, неякісне проведення інструктажів, неналежне утримання будівель, споруд та виробничих приміщень, недотримання вимог гігієни праці. Загалом, було виявлено 8376 порушень вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці. З них, у сільському господарстві – 7278, у лісовому господарстві – 216, у сфері переробки – 882. До адміністративної відповідальності було притягнуто 371 працівника, у тому числі, 90 керівників підприємств. Сума штрафів склала 128 тис. грн.
Окрім цього, до суду подано 4 позовних заяви щодо заборони експлуатації машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки. По 2-х суб’єктах господарювання прийняте рішення про заборону користування несправним устаткуванням.

Значну увагу було приділено питанню травматизму у навчальних закладах області. Заступник начальника управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Лідія Шатна відзначила, що завдяки комплексу заходів, що були спрямовані на попередження дитячого травматизму, у 2017 році вдалося зменшити майже на 10% кількість таких випадків, з смертельними наслідками – на 17,6%, самоушкодження – на 57,2%, випадків ДТП за участю дітей – на 66%.
Порівняно з 2016 роком вдвічі зменшилася й кількість суїцидальних випадків серед учнів загальноосвітніх шкіл – 3 випадки. З метою попередження нещасних випадків у закладах освіти вживаються заходи превентивного характеру, серед учнів проводиться виховна робота.

Обласна рада з питань безпечної життєдіяльності населення підтримала пропозиції обласного управління держпраці до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад щодо проведення широкої інформаційно-роз'яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання стосовно створення на виробництві безпечних умов праці та дотримання працівниками вимог чинного законодавства у сфері охорони праці.