Децентралізація – найуспішніша реформа чинної влади

Уряд назвав Кіровоградщину в числі регіонів-лідерів за темпами росту місцевих бюджетів торік. А це означає, що область демонструє позитивні результати у питанні децентралізації. На успіхи реформи вказують і останні соціологічні дослідження, згідно з якими, кількість прихильників об’єднання територій зросла майже удвічі. Експерти пояснюють, такі зміни – наслідок ефективної бюджетної політики держави, яка дає більше можливостей і фінансової автономії новоствореним громадам.

–Попередня система управління територіями була не просто морально застарілою, а на певному етапі гальмувала розвиток громад, – переконаний директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко. – Нині на Кіровоградщині набуває соціальної гостроти потреба для подальшого проведення децентралізації, адже держава зі свого боку ухвалює законодавчі акти з розширення повноважень органів місцевого самоврядування, з управління земельними ресурсами, тож від жителів області очікується активізація та участь у прийнятті рішень, а відтак збільшення кількості новостворених громад.

Підтримка децентралізації – це один із головних напрямків розвит­ку регіону на 2018 рік, наголошує голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Процес об’єднання громад уже дав позитивні результати, зокрема, фінансові, оскільки на місцях залишається більше необхідних для розвитку коштів.

– Завдяки фінансовій децентралізації держава дала можливість громадам мати більше ресурсів. Це сприяє покращенню транспортного сполучення, ремонту мостів, доріг, дитсадків, встановленню освітлення вулиць і так далі, – наголошує очільник Кіровоградщини.

Разом із тим він підкреслює, важливо розуміти, децентралізація можлива лише спільно зі змінами, що відбуваються в інших галузях, – охороні здоров’я, освіті...

– Сьогодні з’явився шанс об’єднатися тим громадам, у яких немає власних коштів, аби на їхніх територіях повноцінно функціо­нували галузеві заклади, – пояснює голова облдержадміністрації. – Цьогоріч область отримає більше ста мільйонів гривень на будівництво 25 нових сільських амбулаторій, що будуть забезпечені транспортом, медичним та комп’ютерним обладнанням. Загалом протягом двох останніх років ми зробили серйозний ривок у забезпеченні наших жителів якісними медичними послугами – маємо оновлену обласну дитячу лікарню, госпіталь для ветеранів, кардіоцентр. Також відбулися серйозні зміни в районній медицині – відремонтували приміщення райлікарень, придбали обладнання, підвищили мотивацію лікарів житлом – більше сотні медиків уже отримали квартири! Це серйозна робота і вона продовжуватиметься.­ Те саме стосується й освітньої галузі. Гідні умови мають бути не тільки у містах, а й у селах. А це означає, що в об’єднаних громадах для цього повинні створюватися опорні школи. Завдання влади – зробити дороги і забезпечити транспортом, аби діти мали змогу нормально добиратися до навчального закладу. За останні півтора року в області придбали майже чотири десятки шкільних автобусів. Всерйоз узялися й за ремонт доріг.

За словами керівника Центральноукраїнської соціологічної лабораторії, кандидата соціологічних наук Едуарда Клюєнка, процеси об’єднання громад в області підтримують сьогодні 46% жителів. Ще влітку цей показник становив 25%, а в 2016-му – децентралізацію позитивно оцінювали всього 5%.

– Такі помітні зміни у сприйнятті процесу об’єднання територій пояснюються насамперед розумінням бюджетних переваг. Новостворені громади отримали більший ресурс і люди це побачили, – зауважує соціолог. – Якщо раніше жителям Кіровоградщини було важко визначитися зі ставленням до об’єднання громад, то зараз близько половини опитаних позитивно сприймають ці процеси.

З моменту старту реформи на Кіровоградщині об’єдналося трохи менше двох десятків громад, у тринадцяти – вже відбулися вибори.

– Загалом на Кіровоградщині планується утворити 54 нові спроможні громади, – уточнює начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова.

За її словами, лідером об’єднавчих процесів нині є Кіровоградський район. Там налічується п’ять новостворених громад. Нещодавно рішення про своє об’єднання ухвалили ще дві тамтешні сільради – Грузьківська й Івано-Благодатненська.

Активно реформа децентралізації втілюється у Добровеличківському, Новоукраїнському та Маловисківському районах, де створено по дві об’єднані громади, а в Бобринецькому, Олександрійському, Знам’янському, Світловодському і Компаніївському – по одній.

Тим часом Центральна виборча комісія нарешті визначилася з датою проведення перших виборів у трьох новостворених громадах. За своїх очільників і депутатів 29 квітня цьогоріч голосуватимуть жителі Дмитрівської Знам’янського району, Приютівської – Олександрійського та Новопразької, до якої увійшли громади Олександрійського й Знам’янського районів.