У Кіровограді склалася критична ситуація з розкраданням металу

Ситуація з розкраданням металу на території Кіровограда стала критичною.
На цьому акцентував увагу начальник спецінспекції міста Андрій Максюта під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 13 лютого, повідомляється на сайті Кропивницької міськради.

Металеві вандали цуплять все – від кришок люків колодязів до цвинтарних огорож.

— Лише у січні 2018 року за приписами спецінспекції на території міста довелося відновлювати 104 кришки люків, — повідомив керівник спецінспекції. – За весь 2017 рік викрадено понад 1000 кришок. Здобиччю злодіїв стають дорожні знаки, ливневі решітки, елементи ліфтового, котельного господарства, металеві огорожі. Достатньо сказати, що напроти міського відділу поліції у Кіровограді немає кришок люків і вирізаний паркан. «Металісти» кидають зухвалий виклик правоохоронним органам. Має бути адекватна консолідована реакція на такі злочини.

Андрій Максюта переконаний, що однією з причин розгулу металевого вандалізму в Україні, і Кіровограді зокрема, є прогалини у чинному законодавстві, яке регулює діяльність з прийому металевого брухту.

— По перше, прийом брухту металів виключено з переліку ліцензованих видів діяльності, — відзначив очільник спецінспекції. – По друге, ніхто серйозно не контролює існуючий стан справ на приймальних пунктах. Відповідно до Закону України «Про металобрухт», операції з металобрухтом можуть здійснюватися лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами. Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред'явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання.
В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис металобрухту. Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, забороняється. Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов'язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.

Дійсніть немає нічого спільного з вимогами законодавства, підкреслив Андрій Максюта.

— Ми регулярно здійснюємо рейди на прийомні пункти брухту, яких у Кіровограді понад сто, — говорить головний спецінспектор обласного центру. – Цієї ночі ми обстежили такий пункт на Балашівці по вулиці Паршутіна, 24а. Пункт працює цілодобово і саме вночі сюди вишикується черга з автомобілів, переважно легковиків. Хто і що може везти вночі на приймальний пункт брухту? Особа, яка приймає брухт сидить у металевій клітці, лише фіксує вагу металу і поки ходить за грішми, здавачі металу вивантажують його на одну з численних куп.

Спецінспекція стояла і буде стояти на сторожі інтересів громади, запевнив Андрій Максюта. Для спецінспекції – це справа честі і інспектори добросовісно виконують свою роботу. За результатами рейду на Балашівку складено два протоколи, які розгляне адмінкомісія при виконкомі міської ради Кропивницького.