Місцеві бюджети мають передбачити гроші на лікування учасників бойових дій у комунальних медзакладах

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики, очолюваної депутатом обласної ради Іриною Чемерис.

Про це повідомляється на сторінці Кіровоградської облради у Фейсбуці.

У засіданні брали участь голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, директор департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Олег Рибальченко, заступник директора департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Віталій Юхименко та інші.

Детально обговорювалося депутатами питання “Про стан виконання заходів обласної комплексної програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції і членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО та вшанування пам'яті загиблих за 2017 рік”. Оскільки Програма розроблена в умовах проведення в Україні антитерористичної операції, виникає необхідність надання додаткових соціальних гарантій учасникам АТО, членам їх сімей, пораненим військовослужбовцям, а також сім’ям, члени яких загинули під час проведення АТО, зокрема, у частині поліпшення фінансово-матеріального стану зазначених категорій осіб.

Успішне виконання програми у 2017 році дало змогу забезпечити належний соціальний захист: медичне, культурне та освітнє обслуговування військовослужбовців і поранених учасників АТО, членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО; створення повноцінної реабілітації учасників АТО, які були поранені під час бойових дій; надання всебічної допомоги членам сімей загиблих учасників АТО за рахунок коштів місцевих бюджетів, спонсорської допомоги, інших джерел, не заборонених чинним законодавством України, та вшанування пам'яті загиблих військовослужбовців.

Значну увагу приділено розгляду листів, що надходять на адресу обласної ради і стосуються питань охорони здоров'я та соціального захисту населення.
Так, обговорюючи питання, порушене в листі учасників бойових дій з Кіровоградської області, члени комісії рекомендували обласній державній адміністрації внести зміни до обласної комплексної програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції і членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО та вшанування пам’яті загиблих на 2014—2020 роки, затвердженої рішенням Кіровоградської обласної ради від 19 вересня 2014 року № 650 (зі змінами), передбачивши заходи щодо проведення лікування учасників бойових дій із Кіровоградської області в комунальних закладах охорони здоров'я третього рівня за рахунок коштів обласного бюджету.

Рекомендовано органам місцевого самоврядування області передбачити та виділити кошти з місцевих бюджетів для проведення лікування учасників бойових дій з області в комунальних закладах охорони здоров'я первинного та другого рівнів.

Порушені питання залишаються на контролі постійної комісії обласної ради.