Кіровоградський очільник відзвітував за два роки роботи

Міський голова Андрій Райкович тримав звіт перед громадою за два роки діяльності на посаді.

Про це повідомляється на сайті Кіровоградської міськради.

— Порівняно з попереднім роком — нинішній вважаю помітно результативнішим, — підкреслив у своєму вступному слові Андрій Райкович. — Я дуже задоволений співпрацею з депутатським корпусом, секретарем міської ради, роботою своєї команди.
Прийнято ряд важливих програм. Раніше ми працювали дещо хаотично, приймали бюджет, далі вносили пропозиції. Але ніколи не складали перспективну програму, наприклад, для житлово-комунального господарства. А такі програми повинні бути, розраховані на кілька років, щоб не один міський голова, а і його послідовники могли їх виконувати, щоб вони відповідала очікуванням громадян.

Ми розробили програми розвитку пасажирського транспорту, соціального захисту воїнів АТО та їхніх родин, розвитку освіти і медицини і послідовно втілюємо їх у життя. Можливо, не так швидко, як хочеться нашим мешканцям. Адже надто довго ми накопичували проблеми в різних галузях. Ми серйозно взялися за підготовку інвестиційних проектів. Без інвестицій, залучення іноземного капіталу неможливо розбудувати місто. Його слід розвивати за рахунок місцевого, обласного, державного бюджетів, а також коштів інвесторів та меценатів. Тільки тоді ми швидко вирішимо важливі питання.

Ми серйозно взялися за питання енергоефективності. Це надсерйозна проблема для міста, від цього залежить комфорт і в квартирах кропивничан, і в бюджетних установах, і розмір тарифів.

Моя програма містить 10 пріоритетів розвитку. Я впевнений, що вони будуть виконанні. Бо поряд зі мною професійна, потужна, амбітна молода команда, яка прийшла, щоб ефективно працювати на користь громади.

Як міський голова я налаштовую свою команду підтримувати всі галузі міста. Але слід усвідомлювати — навіть бюджету з доходною частиною понад 2 мільярди гривень не вистачить, аби впродовж короткого періоду реалізувати всі проекти, задовольнити всі потреби в кожній галузі. У нас багато амбітних планів, але ще більше проблем, які накопичилися протягом великого періоду.

Стратегічні напрямки сьогодні – транспорт, дороги, медицина, освіта. Ці проблеми треба вирішувати першочергово.

На дороги ми виділили в 2,2 рази більше, ніж у 2016-му році. Ми бачимо, скільки відремонтовано прибудинкових територій. Ми пішли в приватний сектор. Давно там дороги не бачили навіть грейдера, не кажучи вже про оновлене асфальтове покриття чи тротуарні доріжки.

Чи задоволений я дорожніми роботами? Ні. Я маю багато претензій до підлеглих, виконавців. Пізно в цьому році почали робити дороги, на старті забуксували, загальмували з проведенням тендерів. Не в захваті я і від роботи системи «Прозоро». Але старт дано, кошти освоєні ефективно.

На жаль, ми не встигли вийти на вулицю Короленка. Це надважливий для нашого міста об’єкт, це головна магістраль, яка сполучає всі мікрорайони нашого міста. Але ми обов’язково зробимо тут ремонт наступного року, на це буде витрачено 18 мільйонів гривень.

Ми стали на шлях придбання тролейбусів та автобусів великої місткості. Це правильний шлях. Але тепер потрібно адаптувати до них дорожню систему, зробити заїзні кармани, розширити дороги.

Нам потрібні хороші дороги у віддалені мікрорайони. Пріоритет для нас на наступний рік — такі об’єкти, як «Арка», яка забезпечить транспортне сполучення Новомиколаївки та центральної частини міста. Треба зробити міст на провулку Об’їзному. Це теж надважливий об’єкт, кий знаходиться в аварійному стані. Треба зробити вулиці Кропивницьку, Полтавську. Це все в планах, перспективах майбутнього року.

Ми зняли напругу із транспортним забезпеченням віддалених мікрорайонів – Балки, Кущівки, Арнаутового та іншими. Звичайно, 20 автобусів – це дуже мало. Але ми розпочали з нуля. Ми зробили великий крок у напрямку до ліквідації монополії в сфері перевезень, до поліпшення якості послуг.

Наступного року ми плануємо придбати ще десять автобусів. Однак це не означає, що ми збираємося знищити приватних перевізників. Ні, ми хочемо, щоб приватний бізнес розвивався, але при цьому й підвищувалася якість обслуговування пасажирів, не зростали тарифи. Ми на правильному шляху, і в нас вистачить мудрості врегулювати всі проблеми, в тому числі – і пов’язані із соціальними гарантіями.

Серед завдань на наступний рік – розмітки, світлофорні об’єкти, дорожні знаки, системна робота з перевізниками.

Ми багато зробили в сфері охорони здоров’я. Було збудовано гемодіалізний центр. Люди, які страждають на хвороби нирок, знають, наскільки це важливо. Також ми збудували інсультний центр сучасного рівня, відкрили новітній перинатальний центр на базі першого пологового будинку. Було багато пересторог, сумнівів у людей. Але ви бачите, що цей заклад працює ефективно.

Якщо в загальному обсязі у поточному році освіта коштує місту до 700 млн. грн, то ми звітуємо, що в 213 закладах проведено ремонтні роботи, що і в 2017 я дотримав свого слова і відремонтовано 5 шкільних спортзалів. Більше ніж на 1 мільйон грн придбано комп’ютерної техніки. Найбільші школи: 25-а — з якісним теплом, 18-у — повністю утеплено. У проекті на інвестиції з тепломодернізації, першими будуть навчальні заклади.

Ми технологічно переоснащуємо харчові і побутові блоки в дитсадках, ми більше 800 тисяч витратили на встановлення 35 дитячих майданчиків.

У нинішньому році ми використаємо 3 млн. грн субвенції на спортивне обладнання в школи.

Я не просто заради красного слова озвучую ці цифри. Це ті маркери, які дозволяють мені цілком аргументовано вимагати від керівників припинити практику збору додаткових батьківських коштів. Але це — зацементований процес, в якому одну з головних ролей грають і батьки! Тому позитивного результату одними моїми заборонами і наказами управління освіти досягти важко. Необхідна спільна воля: влади, закладу і батьків. Крига скресла! Прозорості більше, але це домашнє завдання буде актуальним і на наступний, і на подальші роки.

Крім того, у країні, яка воює і паралельно все одно продовжує тримати економіку, і соціальні стандарти, я зобов'язаний говорити про соціальний захист населення. Особливо, коли високі комунальні тарифи, недешева медицина, тепло, яке треба модернізувати, а іще тривожна екологія.

Вдумайтеся: у 2017 році ми витратили з бюджету міста на соціальний захист населення 39 млн. грн! Це в 3,3 рази більше ніж у минулому році. Ми зробили акцент на соціальну підтримку дітей-інвалідів: це і ремонт реабілітаційного центру, і придбання спеціального автобуса.

Моя особлива увага була й буде учасникам АТО, особливо до наших підшефних — 3-го полку спецпризначення. За окремою програмою місто передало полку обладнання на 200 тис грн. 3 млн. грн ми передбачили на соціальну підтримку АТОвців і їх сімей, на медичну допомогу і стоматологію. Ми безкоштовно забезпечуємо харчуванням 1600 діток учасників АТО в школах і дитсадках, більше 100 дітей оздоровлено.

У міській раді ми облаштували Галерею героїв і провели низку знакових заходів щодо вшанування наших захисників.

Взагалі, рік, що минає був цікавим і в культурному просторі, і на спортивних аренах. Кропивничани схвально оцінили День міста. Це було справжнє свято громади. Наші люди гарно ярмаркували, місто цікаво провело і Новорічні, і Різдвяні свята, і Великдень. Ми знову всі разом здивували всю країну Вишиваною картою України. Наші танцюристи провели перший парад хореографічних колективів. Я задоволений творчим звітом всіх наших музичних колективів, всіх установ галузі культури.

Легендарна спортсменка Ольга Свідерська стала почесним громадянином нашого міста.

Я багато можу згадувати, а часу обмаль. У своєму першому слові я зачепив найголовніше. Тепер сподіваюся, що звіт міського голови дасть можливість представникам громади, журналістам задати запитання. Для нас вони надзвичайно важливі, адже демонструють проблемні місця, вказують на недопрацювання.
Усі питання, пообіцяв міський голова, будуть зареєстровані, опрацьовані і люди отримають на них вичерпні відповіді, навіть, якщо у мене не вистачить часу відповісти на них безпосередньо в залі.