Старі-нові кадри: хто такий новий директор водогону Романюк і чому під нього підприємству дадуть мільйони?

Романюк

Миколу Романюка призначили в.о.гендиректора головного водопостачальника регіону «Дніпро-Кіровоград» 15 травня — буквально через кілька днів, щойно новий голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд, отримав право підпису. Раніше вже зазначалося, що саме контроль над підприємством є головною ціллю політичного перевороту в обласній раді.

15 травня вранці екс-голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга у своєму телеграм-каналі написав:

«Поспішають. За моєю інформацією, вже призначили нового в.о.гендиректора «Дніпро-Кіровоград» Миколу Романюка. Інші кандидатури, які розглядалися, відмовлялися очолити підприємство. Наступний крок — зміна штатного розпису».

За кілька годин в офіційному повідомленні облрада зазначила, що Микола Романюк більш як 20 років пропрацював на підприємстві, а до призначення – був заступником гендиректора з технічних питань.

Момент представлення Миколи Романюка колективу

Фактично так і є. Як розповідають старожили, Романюк прийшов на «Дніпро-Кіровоград» за протекції свого батька – Олександра Романюка. Той із 1978 року працював у галузі, а в 2003-му очолив підприємство. Однак, якщо батько горів своєю роботою, то син рухався кар‘єрними сходинками не за власні успіхи. 

Публікація про батька Миколи Романюка — Олександра Романюка в корпоративному журналі

Як вдалося з‘ясувати, з того моменту, коли область взяла багатомільйонний кредит у Світового банку, саме Романюку тодішній гендиректор Роман Ілик делегував повноваження забезпечувати технічну реалізацію реконструкції. Саме він виписував проєктні завдання для потреб осучаснення водогону.

Нарада попереднього керівника «Дніпро-Кіровоград» Романа Ілика.
Микола Романюк праворуч від гендиректора схилив голову

Однак, як потім проаналізували міжнародні експерти, технічні рішення не відповідали реальному стану справ. Відтак, очікуваної економії від оновлення об‘єктів «Дніпро-Кіровоград» не відбулося. Зате мало місце системне затягування і здорожчання виконання робіт. Допоки на підприємстві не запрацювала нова команда.

Чому відбулося призначення Романюка? По-перше, як зазначив голова облради Юрій Дрозд, «головне наразі напрацювати механізми…» В принципі на цьому в цитаті і можна ставити крапку.

Новий голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд

Микола Романюк – людина, яка більше 10 років пропрацювала в команді «зручного» для всіх Романа Ілика, щодо якого відкрито наразі кримінальне провадження за підозрою у службовій недбалості, яка призвела до серйозних фінансових збитків. Мова іде поки про суму 3,7 мільйона гривень.

Нагадаємо, за час роботи Романа Ілика фірми теперішнього голови облради, а раніше бізнесмена Юрія Дрозда напряму, або опосередковано отримували мільйонні підряди.

Разом із тим на останньому засіданні бюджетної комісії облради депутати розглянули питання про виділення в терміновому порядку «Дніпро-Кіровоград» спочатку 90 мільйонів гривень, а потім за пару місяців іще 120 – на погашення кредитних зобов‘язань. Сумарно – понад 200 мільйонів. Цією сумою мають намір обтяжити бюджети 4 громад – Світловодська, Олександрії, Знам‘янки і Кропивницького.

Голова бюджетної комісії Кіровоградської обласної ради Сергій Коваленко

Розпоряджатиметься фінансовими вливаннями вже новий очільник.

Цікавий і ще один факт, що своїм радником із дня на день в.о.гендиректора «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк готується призначити заступника директора ДП «Кіровоградський облавтодор» Ігоря Кравченка. Про нього інформація вже з‘являлася.

Наприкінці 2022 року саме кандидатура Ігоря Кравченка розглядалася на керівника підприємства.

Із посиланням на джерела в ОВА та депутатських колах повідомлялося, що Ігор Кравченко «є людиною заступника начальника ОВА Сергія Поліщука і той лобіює питання про встановлення контролю над підприємством», що, власне, і вдалося після зміни керівництва.

Також Ігоря Кравченка пов‘язують із рестораном «Колізей» у Кропивницькому та відпочинковим комплексом із сауною і басейном, що знаходиться поряд із рестораном.

За неофіційною інформацією, минулого року об‘єкти Ігоря Кравченка працівники кропивницького водоканалу викрили у несплаті за водопостачання та водовідведення в повному обсязі.

І на сам кінець. Окрім як сину Миколі, Олександр Романюк прищепив любов до «Дніпро-Кіровоград» і своїй доньці – Наталії. Багато років поспіль вона працювала на підприємстві бухгалтером, а віднедавна стала головним бухгалтером.

За законом такий сімейний тандем недопустимий. Адже це корупція. Відтак Микола Романюк, погодившись очолити підприємство, фактично зруйнував кар‘єру рідній людині.

Сестра і брат — Наталія і Микола

До речі, за різними даними, посаду в.о.гендиректора «Дніпро-Кіровоград» пропонували щонайменше п‘ятьом людям. Когось навіть намагалися висмикнути з Києва. Однак ті, розуміючи політичний і не лише такий контекст роботи, відмовилися від перспективи. Як сказав один із потенційних кандидатів на умовах анонімності: «Я не хочу, щоб по-перше, мене проклинали люди, а по-друге – сісти».