Обласний лісгосп відповів СБУ про «схему» експорту держлісу

Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства оприлюднило відповідь на інформацію СБУ про ліквідацію відомством «схеми» експорту держлісу через компанії Фірташа. 

«Із 1 листопада 2015 року поставка на експорт лісоматеріалів необроблених не здійснюється, оскільки заборонена Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Із моменту введення в дію вищезазначеного Закону Кіровоградським обласним управлінням лісового та мисливського господарства не було видано жодного сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій на деревину цінних порід, визначених статтею 1 Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (акація, береза, вишня, груша, горіх, каштан, тис ягідний, черешня, явір, ялівець).

Поставка продукції переробки лісогосподарськими підприємствами на зовнішній ринок здійснюється відповідно до діючих контрактів контрагентам з Литви, Німеччини, Польщі та США. При цьому слід звернути увагу на те, що а ні обласному управлінню, ні державним лісогосподарським підприємствам наразі невідомо про те, що хтось з цих контрагентів є підконтрольною фірмою Д. Фірташа, який перебуває під санкціями РНБО.

Крім того, поставка пиломатеріалів здійснюється відповідно до укладених контрактів за ціновою політикою, що не шкодить інтересам держави та лісгоспів і з 01.06.2022 року реалізовуватиметься виключно за результатами аукціонів на ліцензованих біржах. Поставка лісоматеріалів необроблених здійснюється виключно за результатами аукціонів з продажу необробленої деревини на ліцензованих біржах, на яких самими покупцями формується цінова політика.

Жодна з поставок, що здійснюється державними лісогосподарськими підприємствами (лісоматеріалів – на внутрішній ринок та пиломатеріалів – на зовнішній ринок), не визнана незаконною у судовому порядку», — йдеться у заяві.

Разом із тим, в обласному управлінні лісового і мисливського господарства зазначили, що зацікавлені в тому, щоб об’єктивно розібратися в ситуації.

«Тому повідомляємо про готовність співпраці з СБУ», — підсумували в лісгоспі.

Як повідомлялося раніше, СБУ заявила, що ліквідувала схему незаконної переправки за кордон оптових партій держдеревини цінних порід на Кіровоградщині.