Дітей з Кіровоградщини вакцинуватимуть проти поліомієліту, окремі батьки вже відмовились

У Кіровоградській області з 1 лютого розпочинають додаткову вакцинацію дітей від поліомієліту.

Про це інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Щепити мають тих, хто пропустив обов’язкову вакцинацію, таких в області 1720 дітей, розповів начальник обласного департаменту охорони здоров'я Олег Рибальченко.

У центрі первинної медико-санітарної допомоги Кропивницького щепили 97 відсотків дітей до шести років, 24 батьків відмовились від вакцинації, розповіла заступниця головного лікаря Людмила Смірнова.

За словами лікарки, батьків примусити робити щеплення дітям не можуть:

”У нас немає впливу, ми батьків вмовляємо, проводимо роз’яснювальну роботу, але є такі, які відмовляються. У кожного свої причини: одні віруючі, другі відмовляються після досягнення дитиною одного року".

Серед 24 дітей, батьки яких відмовились від щеплення, п’ятеро – це ті, яким потрібно зробити перше і друге щеплення, говорить Людмила Смірнова.

Серед тих, хто відмовився від вакцинації – кропивничанка Юлія. Назвати своє прізвище жінка не захотіла. У неї двоє синів – 10 років і сім місяців.

”Меншому зовсім відмовилася, а старшому кололи до двох років, у нього була алергічна реакція і я хвилююся, щоб це не повторилося із другою дитиною”, – говорить жінка.

Педіатр Сергій Осипенко каже: ліків від поліомієліту не існує. Хвороба може протікати, як грип із лихоманкою, болем в суглобах. Ускладненням є враження центральної нервової системи з подальшим розвитком в’ялого паралічу:

"Це дуже небезпечно, тому що параліч може виникати на другу добу. Враження суглобів, нервової системи і м'язів не відновлюється взагалі”.

Від народження до 14 років дитина має отримати шість щеплень від поліомієліту, розповів педіатр: у два, чотири, шість і 18 місяців. Потім у шість і 14 років. Перші два щеплення — у вигляді ін’єкцій, інші – оральні краплі.

“Вакцина захищає дитину, вона не дозволяє вірусу вражати центральну нервову систему. Вірус, який перебуває у повітрі, від зараженої дитини не зможе до вакцинованої навіть приєднатися”, – каже Сергій Осипенко.

Кропивничанка Катерина Лішнєвська привела дитину на щеплення. Жінка вважає, вакцинуватися – важливо. Для її сина Лева – це четверте щеплення від поліомієліту, він отримав краплі:

“Ми не пропускали жодного щеплення, все виконували вчасно. Я вважаю, що, навіть, якщо є якісь побічні ефекти від вакцини, все одно це потрібно, щоб дитина була здорова”.

Кропивничанка Анна Юрченко робить доньці щеплення за призначенням лікаря:

«Всі вакцини, не пропускаємо, тому що це здоров'я і імунітет дітей. Я медпрацівниця, працювала в дитячій лікарні, сам перебіг захворювання не бачила, але бачила постфактум після поліомєліту. Це інваліди на все життя, я такого для своєї дитини не хочу».

З 1 лютого на вакцинацію запрошуватимуть тих дітей, хто пропустив планові щеплення від поліомієліту каже Олег Рибальченко:

«Спочатку будуть запрошені ці 1720 дітей. Потім почнемо масову вакцинацію усіх дітей до шести років. Їх в області 39180».

Перший етап додаткової вакцинації триватиме три тижні, до 22 лютого.