Будівля для бригади територіальної оборони у Кропивницькому не відповідає необхідним вимогам

У Кропивницькому в приміщенні, яке передали бригаді територіальної оборони Кіровоградської області немає вбиралень, опалення і водопостачання.

Про це розповів начальник командного пункту бригади територіальної оборони області Максим Бубліченко, повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Бригада територіальної оборони області розміщуватиметься у двоповерховій будівлі загальною площею 1100 квадратних метрів. Вона містить 14 приміщень на першому поверсі та 17 – на другому. Тут раніше було дитяче відділення лікарні.

Будівля в стані ремонту, каже Максим Бубліченко. Вона потрібна для розміщення командування бригади:

«Щоб військові виконували завдання за призначенням, потрібно трошки вкласти грошей в це приміщення. Будівля непогана, але відрізана від водопостачання, каналізації і опалення».

Максим Бубліченко говорить: у будинку встановлені батареї та пластикові склопакети. Скільки часу треба для облаштування, не знає:

«Терміни хотілося б найкоротші, але це приміщення потребує фінансових вкладень, ми будемо раді незабороненим джерелам фінансування. Також це має фінансуватися з державного, місцевого, районних бюджетів та Міністерством оборони України».

Максим Бубліченко пояснив, для чого створюють бригаду територіальної оборони:

«Вона покликана захищати громадян, їх майно, допомагати розгортати сили, які будуть виконувати завдання у випадку, якщо агресор підійде до кордонів нашої області. Виконує свої завдання лише на території області, де вона створена».

Нині бригаду укомплектували на 70 відсотків:

«Штат бригади — це батальйони міста Кропивницький, кропивницький районний, Олександрії, Новоукраїнки та Голованівська. Якщо бригада буде розгорнута за вказівкою командування до умов військового часу, то вона буде налічувати до трьох з половиною тисяч військовослужбовців».

Максим Бубліченко каже, до загонів тероборони може записатися будь-яка людина віком від 18 до 57 років:

«Мінімальний контракт – три роки. Служила людина-не служила, має досвід участі в бойових діях-не має, ми навчимо, покажемо».

Голова обласної ради Сергій Шульга говорить, для розташування бригади територіальної оборони області шукають інше приміщення. Те, що виділили у Кропивницькому, не відповідає вимогам:

«Приміщення, які виділені, не обладнані сигналізацією, зв’язком, гратами, тому думаю, воно буде на цьому тижні змінене на таке, яке буде відповідати всім вимогам, необхідним у військовий час».

Бригаду почали формувати у січні, згідно закону "Про основи національного спротиву”. Він вступив в дію з початку 2022 року.