Як отримати «ковідну» тисячу, якщо немає смартфона, або ним не можна розрахуватись

Щоб отримати тисячу гривень за повну вакцинацію від коронавірусу, у вас має бути смартфон, на який встановлені «Дія» та мобільний додаток банку.

Крім того, телефон має підтримувати функцію безконтактної оплати – це залежить від моделі телефона, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Як можна витратити ці гроші, якщо телефон її не підтримує, або якщо смартфона немає? З такими питаннями до відділень банків звертаються все більше клієнтів, розповіла речниця ПриватБанку в Південному регіоні Анжела Дзінзюра і відповіла на них.

Що робити, якщо телефон не підтримує функцію безконтактного розрахунку?

«Є випадки, коли клієнти нашого банку брали свою сім-карту та вставляли її у телефони онуків, чи дітей, які цю функцію підтримують. Тоді на цьому телефоні оформлюють Дію, отримують сертифікат вакцинації, тисячу на рахунок «єПідтримка», і йдуть в аптеку, до прикладу, та купують там ліки. Це вихід із ситуації прямо зараз. Але. Треба знати, що коли ви вставите свою телефонну картку в чужий телефон, туди підтягується ваш електронний банкінг, «Дія», де є всі ваші документи. Коли сім-карту витягнути, всі додатки залишаться на чужому телефоні, якщо їх не видалити. Цим можуть скористатись люди нечесні на руку. Тобто це я б радила робити з людьми, яким ви повністю довіряєте. Більш надійний шлях, якщо у вас смартфон не підтримує безконтактну оплату, здійснювати покупки з рахунку «єПідтримка» в інтернет-магазинах – його мають аптеки у тому числі. Ви приходите в аптеку, отримуєте ліки без черги, а оплачуєте з вашого телефону на сайті», — розповідає Анжела Дзінзюра.

За її словами, питання видачі пластикової картки для цього рахунку вирішиться на другому етапі впровадження «єПідтримки». Тоді ж стане зрозумілим механізм видачі цих грошей людям, у яких немає смартфона.

Другий етап впровадження «єПідтримки»

Є люди, які не планують купувати смартфон. А в ньому мають бути усі документи в електронному вигляді. Тому треба продумати, як обробляти паперові документи. Це стосується людей, які живуть у зонах без інтернету, такі населені пункти є.

Уряд обіцяє, що цю схему запустять у третьому кварталі цього року (з липня місяця – ред.). Можливо раніше. Програма відшліфовується, вносяться зміни до вимог, які ставить життя. Наприклад, є ідея, що ліки купуватимуть не тільки люди 60 +, а й люди з інвалідністю, тобто постійно виносяться зміни, і сказати, як це буде працювати точно, поки неможливо. Чи будуть видавати пластикову карту на цей рахунок, сказати достеменно не можна.

«Ковідну» тисячу можна отримати, встановивши додаток наступних дев'яти банків – А-Банк, Альфа-Банк, Восток-Банк, Izibank, Mono, Ощадбанк, ПриватБанк, RaifeisenBank та Укргазбанк.

Держава і державні банки підтримують ідею смартфонізації. Останні події стимулювали когось купити смартфон, підключитись до «Дії», підключитись до інтернет-банкінгу – державного чи не державного банку. Життя іде вперед, і ми прийдемо до того, що будемо розраховуватись без готівки і без карток, розповіла Анжела Дзінзюра.