Кіровоградщина отримала препарат для лікування коронавірусу

Кіровоградщина отримала 384 флакони «ремдесивіру» – це препарат, який використовують для лікування хворих на коронавірус.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Вартість ліків – 108 тисяч гривень. Це гроші державного бюджету, розповіла заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Наталія Горбенко.

Ремдесивір внесений до протоколу лікування коронавірусу в Україні. Його призначають у перші дні захворювання, сказала завідувачка інфекційного відділення обласної лікарні Олена Смірнова:

«Його вводять внутрішньовенно крапельно п’ять днів. Це єдиний недолік. Якби можна було призначати орально, то первинна ланка давала б його одразу, як звертаються хворі».

Діє препарат на всі штами коронавірусної хвороби, сказала Олена Смірнова. Він призначений для хворих, які не потребують кисневої підтримки. Для однієї людини потрібно шість флаконів:

«В одному флаконі – 100 міліграмів. У перший день виписують два флакони, далі по одному флакону чотири дні».

Ліки розподілили між п’ятьма ковідними базами в області, в залежності від завантаження:

  • 144 флакони – обласна лікарня,
  • 120 флаконів – центральна міська лікарня Кропивницького;
  • 60 флаконів – Олександрійська лікарня;
  • 30 флаконів – Добровеличківська лікарня та обласний госпіталь для ветеранів війни.

«Препарату потрібно більше. Хотілось, щоб можна було давати його в амбулаторних відділеннях: там він більше потрібний. Бо до стаціонару потрапляють хворі на пізніх стадіях», – вважає Олена Смірнова.

Зберігають ліки на складі медикаментів лікарень в холодильнику. Температура зберігання 2-8°C, сказала медсестра складу медикаментів обласної лікарні Алла Цобенко.