Заборона безкоштовних пакетів: чим їх замінити та що робитимуть у супермаркетах

10 грудня в Україні заборонять безоплатне розповсюдження пластикових пакетів — це перший етап обмежень, передбачений новим законом України.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Адміністратор однієї з мереж кропивницьких супермаркетів Євген Стрілецький розповів, що в торговельних залах розмістять оголошення про те, що пакети стали платними, покупців про це попереджатимуть касири:

”Ціну пакетів не встановили ще, чекаємо роз’яснень до цього закону. В суму середнього чеку ми не закладали вартості цих пакетів, до 10 грудня вони у нас були абсолютно безкоштовними”.

Продавчиня одного з кропивницьких ринків Алла Тененюк сказала, що гроші за пакети брали завжди:

”Ми їх теж купуємо, тому і беремо за них гроші, залежно від об’єму та інших властивостей пакету”.

Кропивницька екоактивістка Наталія Ковальчук вважає, що лише такі заборони можуть змусити жителів міста і країни шукати альтернативу пластику:

”Я раджу використовувати все, що можна використовувати багаторазово: торби з тканини, сітки, лотки тощо. Все це можна випрати або помити і використовувати повторно. Паперові пакети не вважаю абсолютно екологічними, тому що для їх виготовлення використовують деревину. Хоча й розкладаються вони набагато швидше ніж пластик”.

Кропивничанка Ірина Константінова не використовує пластикові пакети близько п’яти років. Сказала, що поступово почала відмовлятися від них з появою перших екоторбин:

”У мене їх штук 20. Плюс маю спеціальні сітки для овочів та фруктів”.

Нагадаємо, безоплатне розповсюдження пластикових пакетів заборонять, зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, кафе та ресторанах тощо. Дозволять використовувати тільки біорозкладні пакети та надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду. Штрафи за невиконання заборони – від 1700 до 3400 гривень, при повторному порушенні – від 3400 до 8500.