В освітніх закладах Кіровоградщини запровадять чотиритижневе сезонне меню

1 січня 2022 року набирає чинності постанова Кабміну «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Відповідно до положень документа, встановлюються нові норми харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої та інших закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку тощо, інформують Новини Кіровоградщини.

Відтак з нового року харчування дітей має здійснюватися за примірним чотиритижневим сезонним меню, яке необхідно погодити з Держпродспоживслужбою в області. Водночас без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби дозволяється використовувати меню, що рекомендоване МОЗ України.

Основні зміни в меню:збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно з віковою нормою);

  • збільшення вживання фруктів;
  • зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
  • зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 стравами зі злакових);
  • збільшується споживання птиці;
  • зменшується споживання насичених жирів (масла);
  • обмежується вживання чаю, соку та какао (в закладах дошкільної освіти — не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
  • обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.

На підставі примірного чотиритижневого меню дієтсестра закладу щодня складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для однієї дитини, у знаменнику для всіх дітей. На кожну страву повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта. Один раз на місяць проводиться аналіз виконання норм харчування для правильного визначення продуктів харчування, які необхідно закупляти для приготування страв дітям.

Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами — цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози. Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленням діагнозу.

Окремим питанням в організації харчування дітей постає обов’язкове забезпечення питного режиму під час перебування в закладі освіти.