У Кропивницькому відкрили 13 стаціонарних пунктів обігріву

У Кропивницькому відкрили 13 стаціонарних пунктів обігріву, в області – 111.

Їх облаштовують в лікарнях, в приміщеннях житлово-експлуатаційних організацій, в центрах соціального обслуговування, повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

У Кропивницькому пункт обігріву облаштували у центрі для бездомних людей. Для тих, хто хоче погрітись, тут виділили одну кімнату. Юрій Ординський прийшов у пункт вчора. Він не має постійного місця проживання. Каже, йти йому нікуди, тому дозволили лишитись на ночівлю:

«Якби я залишився на вулиці, то це могло б закінчитися погано. Мене напоїли чаєм, нагодували, показали, де можна переночувати».

Директор центру для бездомних людей Олександр Желізняк говорить: пункт працює цілодобово. Тут приймають всіх охочих: і бездомних людей і тих, які мають помешкання:

«Вдень сюди можна прийти погрітися, вночі – переночувати. Жодних документів ми не перевіряємо. Ми створили цей пункт більше для бездомних, щоб рятувати їх життя у такі морози. Продукти харчування нам приносять небайдужі містяни».

За словами Олександра Желізняка, за потреби можуть облаштувати для бездомних другу кімнату, де вони могли б жити на час морозів. Усього на ночівлю можуть прийняти вісім людей.

Погрітися і випити гарячого чаю з 08:00 до 18:00 можна в поліклінічному відділенні на вулиці Габдрахманова. Пункт обігріву – на першому поверсі. Тут працює тепловий вентилятор, є ковдра, захисні маски, аптечка, розповіла генеральна директорка Олена Амбарна:

«Ми не просимо показати нам паспорт чи документи про щеплення. Наш обов’язок – зігріти людину, нагодувати і надати першу медичну допомогу. Наші працівники приносять у пункт чай, каву, тому що всі розуміють, в якому становищі може опинитися людина».

У приміщенні житлово-експлуатаційної організації №2 для пункту обігріву виділили кімнату у якій не працюють люди. Погрітись сюди пускають в захисній масці на дві-три години. Пригостять чаєм і печивом, каже начальниця Олена Петрусенко:

«Це кімната охорони праці і техніки безпеки, ми її не використовуємо. Щозими відкриваємо тут пункт обігріву, одночасно тут можуть перебувати десятеро людей».

Працюватимуть стаціонарні пункти обігріву до закінчення опалювального сезону.