На що жителі Кропивницького витрачають тисячу гривень єПідтримки

За три дні у кропивницькій книгарні половина покупців розраховувались віртуальною карткою єПідтримки.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

За цей час жоден кропивничанин не платив цими грошима у краєзнавчому музеї та музеї мистецтв.

Книжки

Директор з розвитку мережі книгарень Андрій Домаранський говорить: половина відвідувачів, які прийшли в книгарню за останні три дні, розраховувалися грошима з картки єПідтримка. Точну кількість таких покупців не називає. Каже – це комерційна таємниця:

«Ми знаємо своїх клієнтів. Помітно, що багато людей опинилися в нашій книгарні вперше. Це теж приємний бонус».

Кропивничанин Даніель Форест витратив гроші з єПідтримки на книжки. Купив комікси. Каже, від коронавірусу щепився два місяці тому:

«Планував за кордон з’їздити, і треба було для роботи».

Спорт

Керівниця кропивницького велнес-центру Олена Чабан каже, що фінансової підтримки від програми «єПідтримка» поки не відчула;

«Наша держава хотіла підтримати підприємців. Але казати, що у нас є дуже великий наплив людей з вулиці, які хочуть на фітнес, то ні. Цього немає. Ну, чекаємо».

Відвідувачка центру Інга Ростоцька гроші на віртуальну банківську картку після другого щеплення поки не отримала:

«Картку я створила, але грошей там немає ще. Планую на фітнес віддати ці гроші».

Кіно

У кропивницькому кінотеатрі, окрім квитків, відвідувачів запитують, чи можна розплатитися грошима єПідтримки за товари в кафе, розповіла касирка Юлія Бавінова:

«Майже кожен другий оплачує квитки цією карткою єПідтримки. У нас на барі великий асортимент продукції, але ця карточка „підтримує“ тільки квитки».

Сергій Пашко планує з родиною витратити гроші у кінотеатрі та книгарні:

«Мандрівки не розглядаємо зовсім. Зараз квитки на залізницю до Дніпра або Харкова дорожчі за тисячу, якщо брати усій сім'ї».

Музеї

За три дні з початку реєстрації у краєзнавчому музеї грошима за вакцинацію не розраховувалися.

«У нас є термінал. Можливо, люди зайняті, можливо не було нагоди такої», – вважає заступник директора обласного краєзнавчого музею Владислав Колесниченко.

У музеї мистецтв відвідувачі карткою Є-підтримки також не сплачували, говорить науковий співробітник Музею мистецтв Микола Правда:

«Ми придбали і встановили термінал. Відвідувач може витратити свої гроші на наші екскурсії чи квитки. Чекаємо першого відвідувача».

Куди звернутися, якщо не вдається завантажити картку єПідтримки?

У пункті масової вакцинації, що розташований у будівлі міськради, консультант з команди підтримки «Дії» Ілля Скалозуб допомагає завантажити сертифікат людям:

«Тим, хто подав заявку, тисяча має прийти протягом десяти днів».

Кропивничанка Тетяна Некрасова говорить, ЄПідтримкою не цікавилась:
«Мені якось все одно. Я ж не за тисячу гривень вакцинувалася. А тому, що в мене троє онуків живуть зі мною в хаті. Я сама перехворіла двобічним запаленням легень у травні».
Чи можна отримати тисячу за вакцинацію без смартфону?
71-річна Валентина Чернова цікавиться, чи можна отримати тисячу гривень, якщо немає смартфона:
«Вакцинувалася два місяці тому. В мене звичайний телефон. Хотіла б купити ліки».

Отримати гроші за програмою єПідтримка без смартфона неможливо, пояснює керівник експертної групи Міністерства цифрової трансформації Денис Іванов. Каже, від початку проєкту з 13 грудня подали три мільйони 900 тисяч заявок з усієї України:

«Це спеціальні рахунки в режимі онлайн, а також оплата рахунків в режимі онлайн або NFC , або Пейпас. Якщо картка додана до застосунку банку. Що стосується можливості подати заявку в офлайн режимі, то така можливість буде доступна тільки з 2022 року».

У Кіровоградській області дві дози вакцини від коронавірусу отримали 264 тисячі жителів. Цю інформацію надала головна санітарна лікарка області Надія Оперчук. Скільки з них не мають смартфонів – не відомо.