Куди та чому їдуть працювати заробітчани з Кіровоградщини

Щомісяця на заробітки за кордон їдуть більше сотні жителів Кіровоградської області.

Про це розповіла представниця рекрутингового агенства Олена Маслова, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

За її словами, роботу за кордоном шукають як люди з міст, так і сільські жителі. Сказала, що клієнти самі обирають країну, в якій хочуть працювати:

«Більшість виїжджає в Естонію або Чехію. Багато людей їдуть не вперше».

Кропивничанка Лариса Антонюк рік працює в Естонії бухгалтеркою. Поїхала, бо в Україні менша зарплатня, розповіла Суспільному заробітчанка:

«Я вже їздила раніше, але ненадовго. Спочатку поїхав чоловік. Дізнався – що там та як, а потім забрав і мене. Поки я не хочу повертатися, у мене тут кар'єра і хороший прибуток».

Вік заробітчан з Кіровоградщини від 18 до 70 років, розповіла Олена Маслова:

«Раніше у нас було обмеження – до 55 років. Нині їдуть всі, навіть, 70-річні бабусі. Дуже сумно це усвідомлювати».

Рекрутингові агентства можуть підібрати роботу за спеціальністю або за освітою людини, сказала рекрутерка:

«Є клієнти, які мають по дві вищі освіти. Ми можемо відправити на роботу за фахом або наближену до фаху».

Людина, яка хоче працювати за кордоном та звернулась до рекрутингової компанії, має надати довідку про стан здоров'я та працездатність, сказала Олена Маслова:

«Компанія, яка працює офіційно, надає все: страховку, житло, фінансові гарантії. За житло працівник платить самостійно, зі своєї заробітної плати».

Заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян розповів, що про кількість жителів регіону, працевлаштованих в інших країнах, дізнаються зі щоквартальних даних, які надають їм рекрутингові компанії.

За його інформацією, 2020 року на роботу в інші країни влаштувались 616 жителів області, 490 з яких вперше. Більшість заробітчан, 479 – віком 18-24 роки. Більше п'яти сотень людей 2020 року влаштувались на роботу, пов'язану з найпростішими професіями або без професії. 574 людини підписували трудовий договір на пів року.

За перше півріччя 2021 року працювати за кордон виїхали 260 жителів області, 197 з яких вперше.

Основні галузі, в яких працюють заробітчани з Кіровоградської області: переробна промисловість, сільське господарство та будівництво. В основному, за даними Богдана Стояна, їдуть в Німеччину та Польщу.