В Олександрії відсторонена від роботи вчителька продовжує ходити в колегіум

В Олександрія відсторонена від роботи вчителька другий тиждень приходить в колегіум.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Відсторонили її, бо вона не надала підтверджуючих документів про вакцинацію від коронавірусу або протипоказання до щеплення, розповіла директорка Наталія Малишева. Каже, вчителька ходить на уроки, знімає це на відео і викладає у соцмережу.

Відсторонена від роботи вчителька Лариса Лисюк на питання, чому знаходиться в класі, відповідає так:

«Де написано, що я не можу знаходитись в класі? Відсторонена від чого? Від роботи, а від робочого місця не відсторонена. Від робочого місця мене не можуть відсторонити, я сиджу на робочому місці. Я не маю права? Я вже втратила за ці 10 днів гроші. Мені їх ніхто не заплатить».

Вчитель Сергій Ковбасюк каже: відсторонена від роботи колега, приходила на його урок:

«Вона не проводила урок, але хотіла бути присутньою на занятті. Проводила відеозйомку. На зауваження, що не може знімати відео проведення уроку і дітей, вона не реагувала».

В олександрійському колегіумі працюють 98 вчителів, троє з них – відстороненні, розповіла Наталія Малишева:

«Був виданий перший наказ, 16 листопада – повторний наказ. Двоє вчителів минулого тижня намагалися проводити уроки. Заходять на уроки, де є заміна, фільмують все, виставляють в соціальні мережі, намагаються коментувати. Тим самим принижують гідність того вчителя, який є в даний момент на заміні».

Говорить, у школу відстороненим вчителям не забороняють заходити.

Начальник управління освіти Олександрійської міської ради Олександр Авраменко каже: звільнити вчителя через невакцинацію неможливо і це – незаконно:

«Єдине, що директор може зробити – це відсторонити вчителя. Навіть не можемо цих вчительок не допустити у школу, в нас немає такого механізму дій. Знаходиться на уроці – це незаконно, адміністрація закладу фіксує ці процеси. Звертаємось до поліції – на ділі має бути якесь або роз’яснення щодо допуску, чи недопуску таких вчителів до закладу».

Начальник відділу превенції Олександрійського відділу поліції Ігор Байбутліді розповів, за два тижні директорка шість разів зверталась у поліцію:

«Перше повідомлення було 11 листопада, поліцейські склали протокол та адміністративну постанову. Ще було два усних звернення та два письмових. Останнє звернення було від батьківського колективу про те, що вони проти, що їх дітей знімають на камеру і невакцинований вчитель проводить заняття».

Говорить, вчительці загрожує адміністративна відповідальність в розмірі 17 тисяч гривень:

«Якщо вона буде повторно притягнута до адміністративної відповідальності протягом року – 34 тисяч гривень».

Адвокат Олексій Суткевич вважає, права відсторонених вчителів в даному випадку не порушують:

«Працівники сфери освіти, відповідно до наказу МОЗ, повинні бути вакциновані, потрібно підтвердити факт вакцинації або невакцинації. Держава в умовах пандемії, епідемії має право обмежувати ті чи інші права людей. Фактично, держава визначає те, що безпека загальносуспільна має більший пріоритет, ніж право особи на захист своїх персональних даних. Держава не змушує вакцинуватися, вона встановлює обмеження для людей, які приймають рішення не вакцинуватися».

Каже: поліцейські, які приїздять на виклик, можуть не лише скласти протокол, а й припинити правопорушення:

«Вони можуть фактично вивести людину за межі цього закладу і припинити правопорушення».

Справу щодо порушення карантинних норм олександрійською вчителькою поліцейські передали в Олександрійський міськрайонний суд.

Лариса Лисюк своє відсторонення від роботи планує оскаржувати у суді.