У Кропивницькому завершили 1 етап реконструкції Центрального скверу

Остаточного проєкту реконструкції скверу ”Центральний” та будівництва ресторану мережі ”Макдональдз” у Кропивницькому немає.

Зображення, надані компанією, одне з яких розміщене на будівельному паспорті – візуалізація, сказав під час пресбрифінгу директор з розвитку компанії в Україні Віталій Стефурак.

Точної дати відкриття ресторану немає, 25 листопада завершили перший етап підготовчих робіт з реконструкції скверу, триває робота над проєктом.

За словами Віталія Стефурака, точно відомо, що будівля ресторану займатиме менше десятої частини загальної площі скверу, а в його роботі використовуватимуть термінали самообслуговування, інтерактивне меню на лінії ”Макдрайву”, теплові насоси й інші енергоефективні технології, встановлять системи сортування сміття.

Паркувальної зони для автомобілів біля ресторану не буде:

”Ми діємо виключно в рамках чинного законодавства. Кожен свій крок узгоджуємо на усіх рівнях. Будувати почнемо тоді, коли отримаємо усі необхідні дозволи. Остаточний проєкт будівництва оприлюднимо”.

Представник орендаря земельної ділянки Дмитро Костишин, який керує реконструкцією скверу, розповів, що роботи з проєктування хочуть завершити на початку 2022 року, потім подадуть проєкт на державну експертизу, після чого розпочнуть капітальну реконструкцію скверу:

”Усього на реконструкцію плануємо витратити близько семи мільйонів гривень. Але в процесі роботи запланована сума, зазвичай, збільшується. Усе демонтоване – лавки, тротуарні плити й інше – передали комунальному підприємству ”Благоустрій” для використання в інших частинах міста”.

За словами біологині Тетяни Маргарид, яка консультує підрядну організацію щодо можливості обрізки дерев у сквері та розробляє проєкт висадки дерев та кущів під час реконструкції, намагатимуться зберегти максимум дерев, що нині ростуть там, досліджуючи кожне дерево. 23 з сотні досліджених у сквері дерев, сказала біологиня, перебувають в аварійному стані:

”У сквері сформувалась власна екосистема, тому не планую висаджувати там щось екзотичне, незвичне для цієї природної зони. Єдине – вважаю, що скверу не вистачає зими, тобто рослин, які робитимуть його привабливим взимку. Це можуть бути сосни, вічнозелені кущі. Трава рости не буде, забагато тіні, але саджанці дерев, які там вже є, садитимемо”.

Віталій Стефурак сказав, що під час підготовчих робіт спиляли три дерева, зробили санітарну обрізку 28:

”Обстежимо ще десять аварійних дерев, намагатимемось їх зберегти. Та скільки б дерев не прибрали – а їх може бути більше, через будівництво самого ресторану, ми готові висадити вдвічі більше”.