У Кропивницькому розповіли про відповідальність за підробку COVID-сертифікату

Про відповідальність за підроблення COVID-документів під час робочого візиту у Кропивницький розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини.

Людина має розповісти слідству, яким чином вона отримала сертифікат, сказав Ігор Кузін:

«Якщо вона сприяє слідству, то до неї можуть застосувати більш м'які покарання, зокрема штраф. Незважаючи на те, що це є карне правопорушення, людина все одно може щепитися від коронавірусу».

За підроблення сертифікатів про вакцинацію, одужання, негативні результати ПЛР-тесту та антигенові тести передбачені штраф та кримінальна відповідальність. Згідно закону, відповідальність буде нести не лише людина, яка хотіла отримати довідку, але й лікар, який її видав і вносив неправдиві дані у систему охорони здоров'я:

«Мова йде про накладання штрафу або обмеження волі терміном до шести місяців. Нині урядом ініціюється оновлення законопроєкту, у якому пропонується підвищити штраф, запровадити позбавлення волі та права займатися певним видом діяльності до трьох років. Щодо суми штрафу, то їх встановлює суд».

Щодо сертифікату про перенесену хворобу, то до кінця цього тижня закінчуються останні технічні випробування.

«Такий сертифікат можна буде згенерувати у додатку Дія в мобільному телефоні, або на порталі, для того, щоб його пред'являти у червоних зонах», – сказав Ігор Кузін.