У Кропивницькому безкоштовно щеплять від сказу домашніх тварин

У Кропивницькому працівники міської державної ветлікарні вакцинують від сказу котів та собак.

Про це розповів ветеринарний лікар Павло Кожушко, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Для цього ветлікарі приїжджають до власників тварин у помешкання, і вакцинують безкоштовно. Втім, не всі господарі погоджуються на це.

Жителька мікрорайону Стара Балашівка Тетяна Садовенко вирішила щепити трирічну Люсі та 10-річного Малиша. Каже, від сказу вакцинує тварин вперше:

«Це передусім безпека і здоров’я для нас, і для наших собачок. Це страшна хвороба, якщо не вчасно звернутись до лікарів, може призвести до смерті».

Людмила Тишкова свого семирічного пса вакцинувати не захотіла:

«Собака не хворіє, я не знаю, ніде не ходить… Я розумію, що профілактика, я не знаю, як вона буде переносити це щеплення, ми їй ні разу не робили. Вона в будинку, на двір вийде у справах своїх, і назад, у дім».

Лікар Павло Кожушко каже, господарів, які відмовляються щепити тварин, переконують:

«Пояснюємо, що таке сказ. Це вірусна хвороба, що вражає не тільки собак і котів. Він вражає і людину, і страшно тим, що лікування немає».

За словами лікаря, щеплення від сказу тваринам потрібно робити щороку:

«Вакцинуємо здорових тварин. Якщо вона хвора, відмовляється від їжі, то не щеплюємо. Всіх інших – з тримісячного віку».

За три години на Старій Балашівці щепили 125 котів та собак.

За словами речниці Держпродспоживслужби в області Наталії Шевченко, цьогоріч Кіровоградська область отримала 210 тисяч доз вакцини від сказу.

За десять місяців 2021 року в Кіровоградській області зафіксували 41 випадок захворювання тварин на сказ. Із них – дев'ять серед собак, сім серед котів. За такий період 2020 року зареєстрували 63 випадки, 16 – у собак, 18 – у котів і лисиці.

«Якщо фіксується захворювання тварини на сказ і ця тварина не була профілактично щеплена вчасно, – каже Наталя Шевченко, – власник її притягається до адміністративної відповідальності. Штраф – близько 50 гривень».

За рік оштрафували 29 людей.