Підрозділ 3-го полку спецпризначення сертифікували на сумісність з НАТО

Підрозділ кропивницького 3-го полку спецпризначення імені Святослава Хороброго SOLTG31 отримав сертифікат про сумісність з підрозділами армій країн NATO.

Про це повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Робота з підготовки групи до проходження оцінювання почалась з кінця 2018 року, розповів військовослужбовець, який не може назвати своє прізвище, Юрій:

«В першу чергу 14-й рік показав велику проблему з вогневою, тактичною, медичною підготовками. Стало зрозуміло, що реформування Збройних Сил України, які працювали за радянським зразком, неминуче».

В чому різниця між принципами роботи армії старого зразка та NATівськими стандартами, почали розуміти після початку навчань.

«Ми взяли за основу їх принципи підготовки спеціалістів, – розповідає Юрій. – Кожен має виконувати свою роботу – підривник, медик, розвідник, зброяр – відповідає за свою ділянку. В довоєнні роки було по іншому: є командир – це офіцер, який найбільш підготовлений, він закінчив інститут, і в нього є заступник, а основна маса військовослужбовців мала задачу виконувати накази командира. Завдання було – прийти до місця засідки, і зробити те, що буде вимагати командир. На даному етапі все змінилось – підготовка спеціалістів, ставлення людей до роботи, і підхід до кадрового відбору – наразі вимоги до кандидатів вищі, навіть до солдата».

В 2015 році під час відбору кадрів почали брати до уваги не тільки фізичну підготовку майбутнього військового, а й розумові здібності:

«Сильний – це добре, але має бути ще й розумний. Рівень хоча б середньої освіти – математика, фізика – має бути, щоб, умовно, міг вирахувати необхідну масу тротилу».

Тоді ж почали звертати увагу на моральну витривалість – людина має бути готова знаходитись у зоні воєнних дій – цим напрямком займаються психологи. Найбільше не вистачало знань військовим української армії в медицині, говорить Юрій:

Не було чим, і не було кому це робити, а це життя людини. Не мали базових навичок першої допомоги – накласти пов’язку, зупинити кров, а мають вміти поставити крапельницю, не мали аптечок".

Ключові принципи існування Сил спеціальних операцій наразі наступні:

• люди завжди важливіші за «залізо»;
• Сили спеціальних операцій не є продуктом масового виробництва;
• якість краща за кількість;
• компетентні ССО не створюються тоді, коли криза вже трапилася.

Під час підготовки до оцінювання виявили ще одну прогалину у знаннях військових: володіння іноземною мовою.

«В плані фізичних навантажень, не було нічого нового, – розповідає далі Юрій. – Фізичну підготовку у нас здають всі, незалежно від посади. В плані англійської мови – є така проблема, але ми вийшли на достатній рівень – це було однією з умов. Спілкування з іноземними інструкторами теж давалось взнаки, наразі мовні навчання проходять постійно».

Повний цикл оцінювання підрозділу відбувався в період з 2019 по 2021 рік. Військові брали участь у міжнародних навчаннях: “COMBINE RESOLVER 2019”, “RAPID TRIDENT 2019”,“RAPID TRIDENT 2020”,“SILVER SABER 2021”, “RAPID TRIDENT 2021”.

Оцінювання проводилось за наступними напрямками:

• можливість відпрацювання планів підготовки та підготовка підрозділу
• проведення операцій
• логістичне забезпечення
• засоби зв’язку та інформаційно-телекомунікаційні системи
• адміністративні питання.

Окрім підрозділу 3-го полку SOLTG31, готовий до співпраці з NATO підрозділ SOLTG140 зі 140-го окремого центру спеціального призначення.

«Ми чекаємо можливості брати участь у міжнародних операціях, – говорить Юрій. – Це можливість підняти свій рівень бойової підготовки та передавати цей досвід своїм колегам. Окрім підвищення боєготовності підрозділів ЗСУ, їх мета – повноцінний вступ до Альянсу».

Найголовніше – все ж досвід, вважає Юрій:

«Війна на Донбасі не закінчується. Чим краще підготовлений підрозділ, тим більше шансів на успіх, а у нашій справі – це життя людей».