На Кіровоградщині затримали підозрюваних у привласненні державної землі депутатів

У Кіровоградській області затримали трьох депутатів однієї з сільрад Олександрійського району, яких підозрюють у привласненні сільськогосподарських угідь державного запасу.

Про це Новинам Кіровоградщини розповіла речниця Служби безпеки України в Кіровоградській області Юлія Ткач.

За версією слідчих, підозрювані, скориставшись службовим становищем, незаконно вивели з державної власності землі на майже мільйон гривень.

Затримані — голова й секретар сільради та депутат, який є землевпорядником. Усі троє – депутати Бандурівської сільської ради Пантаївської громади.

Слідчі встановили, що підозрювані приховано оформлювали земельні ділянки на підставних осіб, після чого вносили недостовірні відомості до рішень сесій та протоколів голосувань депутатів селищної ради і, на підставі підроблених документів, передавали землю у користування представників підконтрольної фірми.

Під час обшуків вдома у затриманих знайшли оригінали підроблених рішень сесій сільради, порожні бланки з печатками установи та комп’ютерну техніку з доказами.

Голові та секретарю сільради повідомили про підозру за статтями ”Cлужбове підроблення” та ”Зловживання владою або службовим становищем”, землевпоряднику – за статтею ями ”Cлужбове підроблення”, усіх трьом – за статтею ”Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою”.

За службове підроблення, у разі доведення вини, підозрюваним загрожує до 4250 гривень штрафу або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. За зловживання владою або службовим становищем – ув’язнення на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 8500 до 17000 гривень.

Триває досудове розслідування – встановлюють усі обставини та причетних до привласнення земель.

За словами Юлії Ткач, запобіжний захід підозрюваним обиратимуть 12 листопада в Олександрійському міськрайонному суді, проситимуть два місяці тримання під вартою.