На Кіровоградщині після збирання врожаю подорожчає цукор

Ціна кілограма цукру наприкінці року зросте у магазинах та на ринках Кіровоградської області на 10 відсотків.

Про це розказав кандидат біологічних наук, завідувач кафедри загального землеробства технічного університету Микола Мостіпан, повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Підвищення ціни на цукор на дві-три гривні за кілограм прогнозує і головна технологиня Олександрійського цукрового заводу Катерина Михайлин.

У Кіровоградській області цукрові буряки вирощують 15 господарств. На сьогодні вони зібрали 88 відсотків врожаю, каже начальник відділу обласного департаменту агропромислового розвитку Григорій Арсірій:

«Цього року посіяли 10,4 тисяч гектарів цукрових буряків. Урожайність складає 386 центнерів з гектара. Найвищий показник у нас був у 2019 році – 484 центнери з гектара, найнижчий – минулого року. В цілому прогнозуємо, що зберемо 380 тисяч тонн цукрових буряків».

В Олександрійському районі цукровий буряк нині збирають на полях біля села Дівоче Поле. Це врожай місцевої аграрної компанії. За словами інженера Олега Павленка, компанія посіяла 5500 тисяч гектарів цукрових буряків, з них в Олександрійському 5200 га і 300 га в Новоукраїнському районах.

Цукрові буряки закінчать збирати за 10 днів. Зібраний врожай привозять на цукровий завод у село Приютівка Олександрійського району.

За словами технологині Катерини Михайлин, цукровий завод обробляє до 3500 тисяч тонн буряків за добу, цукру – 300-320 тонн за добу. Каже, оптова ціна за один кілограм сьогодні – 25 гривень. Прогнозує, у грудні ціна зросте:

«Ціна на цукор зросте на дві-три гривні, а може й більше. На це вплинуло підняття ціни на газ і енергоносії, які затрачені на виробництво цукру».

На ринках Кропивницького ціна кілограма цукру – від 23 до 26 гривень, у супермаркетах – від 24 гривень до 39.

«Пів року назад цінник у нас стояв 22,99 за кілограм цукру, на даний час – 23,99 грн. Ми моніторимо всіх постачальників і завжди беремо там, де дешевше», – сказала менеджерка супермаркету Олена Ковсун.

Кандидат біологічних наук Микола Мостіпан працює завідувачем кафедри загального землеробства технічного університету. Він пояснив, які чинники, на його думку, вплинуть на підвищення ціни цукру:

«Паливо коштувало 28-29 гривень, нині 32, це вже 10 відсотків від складу ціни. Цукрові заводи використовують величезну кількість газу, якщо ціна на нього зросте, то, відповідно, і на цукор. Від ціни на паливно-мастильні матеріали залежатиме вартість транспортування цукру».

За його оцінкою, ціна цукру підвищиться наприкінці грудня.