Жодне теплопостачальне підприємство Кіровоградщини не має дозволів на відбір газу

Жодне з теплопостачальних підприємств Кіровоградської області не має дозволів на відбір газу, без них опалювальний сезон в області не почнеться.

Про це розповів заступник голови облдержадміністрації Сергій Поліщук, інформують Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

З його слів, через борги попередніх років за газ арештовані рахунки комунальних теплопостачальних підприємств Кропивницького, Світловодська та Олександрії.

За словами заступника міського голови Кропивницького Олександра Вергуна, в місті готові почати опалювальний сезон та не отримали дозвіл на відбір газу. Нині укладають угоди з постачальником газу, які передбачають відтермінування сплати боргу та погашення виключно тіла заборгованості, без врахування штрафів та пені:

”Суми договору цих мирових угод немає. Уряд ініціював постанову, вона ухвалена, про відшкодування різниці тарифів, яка утворилась протягом останніх років. Робоча група при обласній адміністрації розглянула матеріали усіх теплопостачальних підприємств області та підтвердила відповідні суми”.

Начальник комунального підприємства ”Теплоенергетик” Олександр Чельник сказав, що на 12 жовтня підприємство має понад 800 мільйонів гривень боргу:

”Вартість газу стала не стільки економічним чинником, скільки військово-політичним. Газ, який ми використовуватимемо для опалення лікарень, шкіл, дитсадків та інших бюджетних установ, коштуватиме майже 27 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Не треба бути економістом, щоб розуміти, що опалення бюджетних установ буде наносити великі збитки нашому підприємству”.

За словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Поліщука, через відсутність газу на теплопостачальних підприємствах в регіоні склалась надзвичайна ситуація техногенного характеру. Рахунки комунальних теплопостачальних підприємств міст Кропивницький, Олександрія та Світловодськ арештовані:

”Чекаємо постанову Кабміну, в якій, згідно підписаного меморандуму між державою та Асоціацією міст України, є пункт про те, що з комунальних підприємств, у яких арештовані рахунки, арешт знімуть, оплату розділять на 72 місяці. У Світловодській громаді ситуація критична. Це пов’язано з тим, що до складу громади увійшли села, на опалення яких немає договорів. Підприємство ”Світловодськпобут”, яке опалює Світловодськ, готове до опалювального сезону. Відповідальність за його, якщо такий станеться, лежить на міській владі. В Олександрії та Кропивницькому готові до опального сезону”.

Сергій Поліщук сказав, що ціна на газ для бюджетної сфери, без транспортування, складатиме 16800 гривень за 1000 кубометрів газу. Додав: опалювальний сезон в області теплопостачальні підприємства почнуть, коли після підписання угод про реструктуризацію боргів, отримають дозвіл на відбір газу. Це має відбутися з 18 по 22 жовтня.