П’ять сіл з Кіровоградщини беруть участь у конкурсі на найкраще в Україні

П'ять сіл Кіровоградщини змагаються за звання найгарнішого села в Україні.

Це Цвітне, Велика Северинка, Розумівка, Іванівка Кропивницького району та Андріївка Новоукраїнського району, інформують Новини Кіровоградщини.

Конкурс влаштувала організація «Made in Ukraine». Участь у ньому взяли дві сотні сіл України. Голосування розпочалось 25-го вересня та триватиме до 25-го жовтня. Село-переможця оголосять 16-го листопада та направлять у місцевий бюджет 100 тисяч гривень.

Проголосувати за будь-яке село ви можете тут.

На момент 9 жовтня 16:00 село з Кіровоградщини Цвітне посідає третє місце за кількістю вподобань. За нього проголосували 2058 людей. Воно поступається селу Старий Кривин Хмельницької області (друге місце – 2628 голосів) та селу Пасічна Івано-Франківської області (перше місце – 2639 голосів).

На голосування Цвітне подала жителька селища Олександрівка Кропивницького району Галина Шевченко. Зробила це, адже народилася там, сказала жінка.

«Я побачила оголошення за тиждень до того, як мав закінчитись прийом заявок. За умовами треба було зробити 10 фотографій села та написати про нього статтю, де вказуєш кількість жителів, площу та іншу інформацію. Я подзвонила старості, щоб все це дізнатися, і вчасно все подала».

Каже, це село має цікаву історію та красиву природу:

«Цвітне раніше належало Польщі, тому у багатьох місцевих саме польські прізвища. Коли була революція 1917-го року, місцеві її не визнали. І до 1922-го року село створило свою Цвітнянську республіку. А ще там була єдина гончарня на всю Кіровоградщину. Там робили весь глиняний посуд. Люди займалися цим і у себе в домівках. Зараз гончарня закрита, але зберігся музей в бібліотеці».

«Нам потрібні були голоси. Ми хочемо, щоб Цвітне перемогло. Ми розширили по всім групам у фейсбуці, підключили старост сіл громади та депутатів, просили навіть обласну раду проінформувати про голосування», – сказала депутатка Олександрівської громади Анастасія Бурківська.

Староста Цвітного Яна Просяник розповіла, як розпорядяться грошима, якщо переможуть:

«У нас є нереалізований проєкт музею. Кімната є, експонати є, але немає грошей на облаштування самої кімнати. Також є ідея поставити капличку, де була історична дерев'яна церква. Вона згоріла давно. Це було б зоною дозвілля та духовного відпочинку».