Пільговикам Кропивницького обмежили час безоплатного проїзду у комунальних автобусах та тролейбусах

Безкоштовно з 10:00 до 15:00 та у вихідні — так тепер їздять пільговики у Кропивницькому.

Їм обмежили час безплатного проїзду у комунальних тролейбусах та автобусах, повідомляють Новини Кіровоградщини з посиланням на Суспільне.

Таке рішення виконком Кропивницької міської ради ухвалив минулого вівторка.

Пільгами на проїзд в обласному центрі користуються 90 тисяч людей. Майже 80 відсотків з них — це пенсіонери.

На вікні тролейбуса №7 є інформація про рішення виконкому міськради. Пенсіонер Василь Скрипнік каже: за проїзд сьогодні заплатив:

«Їду і плачу, що обмежили години для пільгового проїзду. Я їжджу не так часто, разів 5-7 в тиждень. От порахуйте — 5 гривень туди, 5 назад, виходить 10 гривень. А у мене пенсія 2500 тисяч гривень».

За словами начальника управління транспорту Кропивницької міськради Віктора Житника, на безкоштовний проїзд у громадському транспорті щороку витрачають майже 100 мільйонів гривень з міського бюджету:

“З держави ми не отримуємо ніяких коштів. Неодноразово звертались до уряду, щоб дозволили нам перевозити людей, не тільки по сидячим, а хоча б 50 відсотків від наповнюваності салона. Це не менше 50 людей. Але Кабмін нам відписує, що це рішення не може бути ухвалене через карантинні заходи. Ми не спроможні уже перевозити пільговиків у такій кількості. У нас 20 відсотків пасажирів платять за проїзд, 80 відсотків — ні. Причому пенсіонерів — 70 відсотків з усіх пільгових категорій".

Пільга для пенсіонерів у громадському транспорті діє, каже посадовець:

«Їм запропонували трішки інший формат, в якому вони повинні орієнтуватися — це з 10:00 до 15:00 щодня, у вихідні і святкові — протягом доби, без будь-яких обмежень. На цей рік у нас є гроші — майже 100 мільйонів на відшкодування пільгового проїзду. Більшу частку ми вже спрямували на підтримку підприємства за пільгові перевезення, до кінця року залишилось 20 мільйонів. Збитки підприємства за перше півріччя вже були 30 мільйонів. До кінця року нам не вистачає майже 26 мільйонів».

За словами Віктора Житника, скарг щодо обмеження годин безплатного проїзду пенсіонерів у міському громадському транспорті не отримували.